Annons

Fritt från trampminor – då började hon odla kaffe

Först efter skilsmässan fick Emilse Naranjo erkännande för sitt kaffe. I dag lever hon relativt gott på de bönor som sedan skeppas till Europa. ”Att göra gott kaffe kräver tålamod, omtanke och kärlek. Det är som att laga en god soppa”, säger hon.

Under strecket
Publicerad
Systrarna Emeira (bilden) och Emilse växte upp tillsammans i El Morro, men konflikten tvingade dem att fly. Nu är de tillbaka.
Systrarna Emeira (bilden) och Emilse växte upp tillsammans i El Morro, men konflikten tvingade dem att fly. Nu är de tillbaka. Foto: Gerald Bermudez

Klockan är fyra på morgonen när Emilse Naranjo, 37, väcker sonen Iván Darío, 12 år. Medan Iván klär på sig fyller Emilse matlådor med rester från middagen kvällen före: ris, bönor och den traditionella drycken agua de panela. Sedan följer hon med sonen till en boskapsuppfödare där han hjälper till att fösa djuren över fälten.

Systrarna Emeira (bilden) och Emilse växte upp tillsammans i El Morro, men konflikten tvingade dem att fly. Nu är de tillbaka.

Foto: Gerald Bermudez Bild 1 av 8
Bild 2 av 8

Emilse Naranjo driver sin egen kaffeodling i bergen.

Foto: Gerald Bermudez Bild 3 av 8

Kaffebönor.

Foto: Gerald Bermudez Bild 4 av 8

Systrarna Emilse och Emeida förbereder kaffebönorna. Emilses tolvåriga son hjälper till.

Foto: Gerald Bermudez Bild 5 av 8

Emeira Naranjo i sitt kök. 

Foto: Gerald Bermudez Bild 6 av 8

Emilse Naranjo har byggt ett litet hus åt sig och sonen. Det rymmer kök och sovrum.

Foto: Gerald Bermudez Bild 7 av 8

Byn El Morro i norra Colombia har en våldsam historia. ”Freden, som vi har längtat efter så mycket, finns i de här kaffeplantorna och i allt vi odlar i markerna”, säger Emilse Naranjo.

Foto: Gerald Bermudez Bild 8 av 8
Annons
Annons
Annons