Annons
X
Annons
X

Fritt fram för vapen i svenska pensionsfonder

Efter den senaste skolmassakern i USA kräver nu en mäktig amerikansk pensionsfond att deras investerare dumpar vapentillverkare. Även Sasja Beslik, vd för Nordea fonder, vill utesluta bolagen. Men AP-fondernas etikråd har inget emot investeringar i revolvrar och automatvapen. Samtidigt ökar vapenhandeln i USA.

Foto: STAFFAN LÖWSTEDT

Handeldvapen är en miljardindustri i USA. Fram till i fredags pekade alla pilar uppåt. Vapenförsäljningen i USA har haft en tvåsiffrig tillväxt sedan 2006 och aktierna har rusat på börsen.

Efter skolskjutningen i fredags har efterfrågan på vapen ökat kraftigt i USA, rapporterar Ekot.

Hoten om skärpta vapenlagar har lett till att försäljningen av halvautomatiska vapen av militärtyp ökat eftersom det är innehav av just den typen av vapen som kan komma att begränsas.

Annons
X

Enligt siffror som SvD Näringsliv tagit fram har tillverkaren Sturm Rugers aktie ökat 300 procent på två år. Sedan fyra år tillbaka har Smith & Wessons kurs tredubblats och intäkterna för andra kvartalet i år ökade med nästan 50 procent.

Men efter den ofattbara skolskjutningen i Connecticut i förra veckan, då 20-årige Adam Lanza mördade 20 elever och sex vuxna, är läget ett annat. Investerare flyr vapenindustrin. Kurserna i de två bolagen ovan har störtdykt, ner över 15 procent på mindre än en vecka. Men framför allt har en av de mäktiga amerikanska pensionsfonderna (The California State Teachers' Retirement System) agerat och krävt åtgärder mot vapenindustrin för att ”försäkra oss om att det otänkbara aldrig kan inträffa igen”, som fonden skriver i ett pressmeddelande.

Pensionsfonden förvaltar över 1 000 miljarder kronor. Det är mer kapital än vad alla svenska AP-fonder har tillsammans. En del av pengarna har investerats i riskkapitalbolaget Ceberus Capital.

Kravet från den mäktiga pensionsfonden har snabbt gett resultat. Det amerikanska riskkapitalbolaget har meddelat att man gör sig av med sin kassako, vapentillverkaren Freedom Group.

En fullt förstålig åtgärd, tycker Sasja Beslik, vd för Nordea fonder.

– Jag tycker personligen att bolag som tillverkar handeldvapen överhuvudtaget inte ska finnas i en aktieportfölj. Jag har upplevt kriget i Bosnien och vet vad det innebär att bli utsatt för alla tänkbara typer av vapen.

Driver Nordea Fonder den linjen – nej till alla typer av vapeninvesteringar?

– Nej, där är vi inte än. Det stora frågan är ju var man ska dra gränsen, följa regler om vapeninvesteringar enligt internationella konventioner eller dra en egen snävare gräns. Den diskussionen för vi just nu, säger Sasja Beslik.

Svenska Freds ordförande Anna Ek tycker att fondbolagen måste skärpa sig. Hon menar att det idag är svårt att hitta helt vapenfria fonder och att många fondbolag på sin höjd kan lova att de inte investerar i klustervapen och minor.

– Bankerna sysslar med falsk marknadsföring när de å ena sidan erbjuder etiska vapenfria fonder men ändå reserverar en liten procentsats som de inte tar ansvar för, säger Anna Ek.

De fyra statliga AP-fonderna har inga planer på att säga nej till investeringar i bolag som tillverkar revolvrar och automatvapen. Det är i princip fritt fram.

– Vi bojkottar däremot bolag som tillverkar personminor och klusterbomber. Därmed följer vi internationella konventioner som Sverige skrivit på, säger Ulrika Danielsson, ordförande i AP-fondernas gemensamma Etiska råd.

Annons
Annons
X
Foto: STAFFAN LÖWSTEDT Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X