Fritt fram för receptfritt i butikerna

Idag, 1 november, blir det lagligt för andra än Apoteket att sälja receptfria läkemedel. Men riktigt än finns inga värktabletter i livsmedelsbutikerna. Varken Coop, Ica eller Axfood är riktigt klara med förberedelserna. Även denna del av avregleringen har försenats.

Under strecket
Publicerad
Apoteksnäringen avregleras.

Apoteksnäringen avregleras.

Foto: HENRIK MONTGOMERY/SCANPIX
Annons

Efter år av väntan och intensivt lobbyarbete närmar sig nu säljstart för receptfria läkemedel i handeln. Marknaden beräknas vara värd 3,5 miljarder kronor och förmodas öka med 3-4 procent per år, enligt beräkningar från konsultföretaget BCG. Konsumtionen av receptfria läkemedel ökar. Både på grund av att Sveriges befolkning blir äldre men också för att hushållen väntas köpa mer. Stora pengar satsas på att marknadsföra läkemedelspreparat direkt mot konsumenterna.

Det är inte konstigt att dagligvaruaktörerna länge varit sugna på att sätta värktabletterna på hyllan. Redan 2002 stod Ica i startgroparna med kedjan Etos med inriktning på egenvårdsprodukter, skönhet och hälsa. Men efter fyra förlustår, utan någon avreglering i sikte, gav Ica upp projektet.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons