Annons

Fritt fram för psykisk ”behandling”

Att obehöriga utan kompetens behandlar och ställer diagnos vid psykisk ohälsa kan få svåra konsekvenser. Men i dag får vem som helst erbjuda sådana ”behandlingar”, skriver Lars Ahlin, Sveriges Psykologförbund, och Lise-Lotte Risö Bergerlind, Svenska Psykiatriska Föreningen.

Under strecket
Publicerad

Marknaden för psykologiska tjänster och ”behandling” av psykisk ohälsa och sjukdom måste regleras snarast, skriver Lars Ahlin och Lise-Lotte Risö Bergerlind.

Foto: CLEIS NORDFJELL

Olika skönhetsingrepp som bröstförstoringar, bukplastikkirurgi efter förlossningar och fettsugningar blir allt populärare. Som enda land i Europa saknar Sverige regler och kompetenskrav för detta och därför ses nu behovet av reglering över på uppdrag av Socialstyrelsen. Exempelvis krävs det ju för att göra injektioner på rätt sätt att man har en kunskap om anatomi, fysiologi, infektionsrisker, hygienrutiner etc.

Nu skärps också EU-reglerna för att rensa bort charlatanerna inom ett annat oreglerat område – hälsokost- och livsmedelsbranschen. Det blir förbjudet att påstå att produkter är bra för hälsan om det saknas vetenskapligt stöd för detta.

Annons
Annons
Annons