Annons
X
Annons
X

Fritt fram för privata apotekskedjor

Det svenska apoteksmonopolet ska brytas för både receptfria och receptbelagda läkemedel. Men Apoteket AB ska under en övergångsperiod garantera servicen i glesbygden. Samtidigt ska flera hundra butiker avyttras till de blivande konkurrenterna. Regeringen välkomnar utredningsförslaget medan socialdemokraterna rasar.

Apotek. (Arkivbild)
Apotek. (Arkivbild) Foto: LEIF R JANSSON / SCANPIX

Igår eftermiddag kom utredaren Lars Reje med sitt förslag till en omreglering av apoteksmarknaden. Han vill ha snabba förändringar redan från 2009, men vill samtidigt lägga in en kontrollstation 2011 innan avregleringen genomförs definitivt.

–Det är svårt att förutse effekterna av ett slopat apoteksmonopol och därför bör vi ha en oberoende utvärdering efter ungefär två år. Dessutom måste regeringen fatta beslut om sitt ägande av Apoteket AB, det spelar stor roll om man tänker avyttra bolaget eller behålla det, säger Lars Reje.

Den svenska läkemedelsnotan går på drygt 31 miljarder kronor om året, men de besparingar som Lars Reje räknar med handlar om några hundra miljoner totalt sett. Han tror heller inte att de receptbelagda läkemedlen blir särskilt mycket billigare för kunderna. Det kan röra sig om några procent tror han.

Annons
X

Lars Reje vill ha in både stora internationella apotekskedjor i Sverige ungefär som i Norge men även små apoteksentreprenörer med kanske bara någon enstaka butik i landet.

–De små behövs för förnyelsen medan de stora är viktiga för att få en motpart i prisförhandlingarna med de globala läkemedelsföretagen.

I princip ska vilket företag som helst kunna öppna ett apotek efter tillstånd från Läkemedelsverket. Ägaren måste inte ha någon farmacevtisk kompetens men i butiken måste det alltid finnas personal som är farmacevtiskt utbildad. Alla apotek måste även ha en läkemedelsansvarig.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  De enda som inte får driva en apoteksrörelse är tillverkare av läkemedel, företag som säljer läkemedel och läkare eller annan personal som förskriver läkemedel.

  För att begränsa konkurrensfördelarna för Apoteket AB vill Lars Reje att många av dagens butiker säljs ut till blivande konkurrenter i ”kluster om 80-100 butiker åt gången”.

  Stefan Carlsson, Apotekets vd, anser att utredaren hittat ganska rätt om man nu verkligen ska avreglera apoteksmonopolet.

  –För att vi ska klara oss framöver är det bra att man inte lägger en massa restriktioner för vår verksamhet, säger han.

  Socialminister Göran Hägglund (kd) är nöjd med utredningen och är övertygad om att förslagen leder till högre tillgänglighet, bättre service och något lägre priser. Men Tomas Eneroth (s), vice ordförande i riksdagens socialförsäkringsutskott, är mycket besviken.

  –Det blir sämre service och dyrare med 3–4 stora apotekskedjor. Det handlar om en utförsäljning av Apoteksbolaget som nu Mats Odell ska få sätta klorna i. Det är tragiskt, säger han.

  Annons
  Annons
  X

  Apotek. (Arkivbild)

  Foto: LEIF R JANSSON / SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X