Annons

John Sjögren:Fritiden existerar inte för arbetets skull

Semestrande par pausar under fjällvandring i Björkliden.
Semestrande par pausar under fjällvandring i Björkliden. Foto: Henrik Holmberg/TT

Insikten att det är i fritiden vi blir skolade i livets väsentligheter tycks helt förlorad i vår tid. Men det är inte arbete utan just fritid som är grunden för all kultur. Det skriver Josef Pieper i ”Muße und Kult”, där han menar att den djupaste kunskapen om världen når oss i fritidens avslappnade tillstånd.

Under strecket
Publicerad

Den som vill genomföra en sociologisk studie av något slag gör klokt i att tillbringa en dag i frisörsalongen. Jag misstänker nämligen att man i kundernas bekännelser inför sina frisörer kan få en ganska god bild av vad som rör sig i människors medvetande. När jag själv befann mig där senast kunde jag inte låta bli att höra hur kunden bredvid mig berättade om sitt hektiska liv för den tålmodigt lyssnande hårstylisten. Kunden klagade, eller egentligen mer neutralt redovisade, för sin arbetssituation. Det visade sig att kunden i fråga var mellanchef i en medelstor organisation och att hens dagar bestod av först elva timmars arbete, sedan hem för en snabb middag, för att tillslut avrunda kvällen med ytterligare några timmars arbete. 

Till sist kunde frisören, ytterst hövligt inlindat, inte låta bli att konstatera: ”Det verkar inte finnas plats för mycket annat än arbete i ditt liv.” 

Annons
Annons
Annons