Annons
X
Annons
X
Världen
Krönika

Teresa Küchler: Frisörer får ha klacken kvar

EU-kommissionen blev nyligen tagen på sängen av en våg av vrede från frisörer över hela Storbritannien. De beskyllde Brysselstjänstemännen för att vilja förstöra för frisörbranschen med förment välvilliga men korkade regler om halkskydd. Men vad låg bakom?

SVD I BRYSSEL

Enligt ett nytt förslag kan högklackade skor, smycken och armbandsur förbjudas på hårsalongerna. Eller, om man läser ordentligt efter att chocken har lagt sig (vem vill skaffa sig en ny stil på en salong där alla går i foppatofflor eller liknande skostyggelser?), så ser man att det handlar om krav på hudvård och halkskydd.

En av paragraferna lyder: ”De anställda bör inte bära smycken eftersom den underliggande huden är känslig för hudsjukdomar på grund av fukt eller kemikalier”. En annan tillägger: ”Anställda ska ha på sig passande klädsel, och särskilt skor med halkskydd”.

Men eftersom inga snygga klackskor har halkskydd, så blir det i praktiken ett förbud mot höga klackar. Man vill också begränsa antalet hårklippningar en och samma frisör får göra på en dag, för att förhindra ”känslomässiga kollapser”.

Annons
X

Man kan ju tänka sig att frisörer lätt halkar och slår sig. Det ligger hår på golvet, och schampokladd. Frisörerna skär sig säkert också på alla sina vassa redskap: saxar, trimrar och såna där ”vad de nu heter”-knivar som de tunnar ut hårmanen med. Säkert andas de in en massa hälsovådliga kemikalier.

Att det finns tankar om arbetsmiljön för frisörer är förstås ypperligt. Ingen vill att frisörerna bryter nacken.

Men man kan också tänka sig att frisörer gärna uttrycker sig själva och sitt kunnande i en viss stil, en estetisk inriktning. Kunderna söker sig till den salong med inredning eller anställda som bäst representerar vad de själva vill utstråla.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Så frisörerna var arga på goda grunder. Brittiska The Sun kallade EU-kommissionen för ”Hår-Hitler”, och flera parlamenteriker i London sade att det fick vara nog med dumma lagar från Bryssel.

  Problemet var att de var arga på fel instans. EU-kommissonen hade inte gjort ett smack. De två tidigare helt okända fackföreningarna Coiffeur EU, som representerar salongägare, och Uni Europa Hair & Beauty, som representerar frisörerna, låg bakom förslaget, som var frivilligt. De skickade sedan in pappret till EU-kommissionen, för påsyn.

  De salonger som inte vill vara med på högklacksförbud eller som vill att deras anställda ska få vara så uppsnoffsade de vill på jobbet, kan gå ur fackförbunden. Men det finns inga som helst planer i Bryssel på att tvinga på frisörer foppatofflor. Tack Gode Gud.

  Teresa Küchler är SvD:s korrespondent i Bryssel.
  teresa.kuchler@svd.se

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X