Annons
X
Annons
X

Friskolor ratar besvärliga elever

Flera svenska friskolor väljer bort elever med stökig bakgrund och dåligt rykte. Det avslöjas i kvällens Uppdrag granskning i SVT. Utbildningsminister Jan Björklund reagerar starkt på uppgifterna i programmet och kallar beteendet oacceptabelt.

Utbildningsminister Jan Björklund (Fp).
Utbildningsminister Jan Björklund (Fp). Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT

UPPDRAG GRANSKNING SÄNDS IKVÄLL KL 20.00 I SVT1.

Uppdrag granskning lät två fiktiva elever söka plats i sjunde klass på samma friskolor. Med en kontroversiell metod - dold kamera - uppger reporter vara elevernas föräldrar och testar ett 50-tal skolor,
skriver Aftonbladet.

Den ena eleven, en flicka med toppbetyg, fick plats eller goda möjligheter till att komma in på skolan i 27 av fallen. Men för pojken, en elev med svenskt eller spanskt namn ofta kallad Alejandro, blir beskedet att kön är för lång eller att han inte passar in i gruppen.

”Jag är jätteledsen att vi inte hört av oss men vi har bedömt att vi inte kan ta emot fler elever i den klassen just nu”, säger Karin Möller-David, rektor på Milstensskolan Pysslingen i Täby, när den fiktive föräldern frågar varför de inte får något besked.

Annons
X

När programledaren Janne Josefsson konfronterar Möller-David erkänner hon att hon handlat fel,
skriver SVT.

– Jag kan bara säga att hela den här hanteringen är jag väldigt ledsen över. Jag tycker att det är ett misslyckande. Jag tycker inte att det är representativt varken för mig eller för den här skolan, säger Karin Möller-David.

Vd:n för friskolan Profilskolan i Vällingby, Greger von Sivers, går steget längre: i ett samtal med reportern, som utger sig för att vara en arbetssökande musiklärare, säger han att man kan välja bort barn med diagnosen ADHD och barn han kallar ”gangsters”.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  ”Man måste skydda de fina eleverna. Då får man en bra skola”, säger von Sivers till den arbetssökande, och jämför barnen med ett ruttet äpple som förstör hela äppelkorgen och ”en cancersvulst”.

  Skolan skulle börja med en ny musiklinje och rektorn var noga med att en viss musik inte var välkommen eftersom det kunde dra till sig fel elever, skriver TT.

  – Inte den där skiten som de håller på med rap och våldtäkter. Man får ju inte säga neger numera, men den här svarta musiken.

  – Den vill jag inte ha i skolan. Då får vi de här med kepsarna bak och fram. Nej, de kan hålla på att rappa borta i Tensta och elda upp bilar där i stället för här.

  Rektorn Greger von Sivers har nu avgått från sin tjänst och sålt skolan.

  Utbildningsminister Jan Björklund säger till Uppdrag granskning att han är besviken och upprörd över det han har sett i programmet.

  – Jag är på rak svenska förbannad, det här är inte acceptabelt.

  Han säger att det inte är godtagbart att rektorer och skolor visar upp en attityd där de vill välja elever.

  Programmet sänds i kväll och är det andra avsnittet i Uppdrag Gransknings serie om den svenska skolan.

  Annons
  Annons
  X

  Utbildningsminister Jan Björklund (Fp).

  Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT Bild 1 av 2
  Foto: TT Bild 2 av 2
  Annons
  X
  Annons
  X