Annons
X
Annons
X

Friskolor missbrukar dyra elevpengar

Friskolor som erbjuder dyra utbildningar inom exempelvis skogsbruk, kan strunta i att investera i traktorer och skogsmaskiner och istället erbjuda friluftskurser och hundträning, men ändå ta ut dyra kostnader per elev, skriver DN.

– Skolorna utnyttjar systemet. Ingen bryter mot lagen, men det var inte så här det var tänkt att fun­gera, säger Skolverkets programansvariga undervisningsråd Bengt Weidow.

Naturbruksprogrammen är de dyraste gymnasieutbildningarna. En fristående skola får 229 100 kronor per elev från elevernas hemkommun. Anledning är att utrustningen och maskinerna som krävs kostar mycket pengar.

Men flera fristående skolor får ersättningen utan att behöva lägga ett enda öre på kostsam utrustning, skriver DN. Skolorna drar in miljontals kronor på några få elever.

Annons
X

Skolverkets Bengt Weidow säger att systemet missbrukas av friskolor som snabbt vill tjäna mer pengar.

– Ersättningen för det här programmet har nått en nivå som är oemotståndlig, säger han.

DN:s granskning visar att bara 4 av 20 friskolor med skogsinriktning har utbildningar för exempelvis maskinförare.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  I stället väljer friskolorna till andra kurser och utbildar eleverna i äventyrssporter som paddling eller till att arbeta på hunddagis.

  På Skolverket kallas det internt för ”programmaskering” – att stoppa in en utbildning under ett program som ger mer pengar per elev.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X