Annons

Hans Bergström:Friskolor är inte hemliga

Foto: Christine Olsson/TT

Skolverkets färska beslut att inte ens publicera namn på landets skolor är absurt, skriver Hans Bergström, men lösningen är inte att förbjuda friskolor, utan att lösa statistikproblemet.

Under strecket
Publicerad

Jag förstår att Åsa Fahlén, ordförande i Lärarnas Riksförbund, tycker säg ha funnit en effektiv debattformulering när hon skriver: ”Vi har nu hemliga skolor i Sverige” (Aftonbladet Debatt 29/8). En samling vänsterpedagoger driver samma tema på SvD Debatt (30/8) Men påståendet är felaktigt.

De friskolor i aktiebolagsform som Fahlén särskilt pekar ut är mer offentligt granskade och transparanta än några andra. Aktiebolagslagen, antagen av Sveriges riksdag, har hårda och detaljerade krav på redovisning. Det är också därför Skolinspektionen (informellt) föredrar aktiebolaget som form framför enskild firma och föreningar som saknar krav på revisorer. Börsnoterade bolag redovisar årsbokslut på över 100 sidor, omsorgsfullt genomgångna av kvalificerade externa revisorer. Varje kvartal publiceras en detaljerad kvartalsrapport. ”Svensk kod för bolagsstyrning tillämpas”, med precisa regler för beteende på etisk grund. Finansinspektionen övervakar, liksom börsens etikkommitté. Skatteverket har återkommande skatterevisioner, där man på plats går igenom praktiskt taget allt.

Annons
Annons
Annons