Annons
X
Annons
X

Sanna Rayman: Friskolevänner bör tacka för granskningen

Redan innan programmet har sänts har jag fått lugna oroliga borgerliga väljare per mejl och annorstädes. ”Nu är SVT ute efter valfriheten”, säger de. Och så kommer försöken till bortförklaringar... ”Det fattar de väl att det inte ens är säkert att de där rektorerna menar vad de säger? Typiskt alla vänsterjournalisterna i public service!”

”Om man fiskar efter att någon ska säga dumheter kanske den gör det bara för att vara till lags”, tycker någon.

”Brottsprovocerande journalister!” skriver en annan. ”De måste ju förstå att man inte kan dra alla friskolor över en kam”, vädjar en tredje.

Annons
X

Jag tänker att den här reflexreaktionen måste få ett slut. Den här misstanken om att varje kritik mot friskolorna skulle ha som eventuell slutpunkt att både friskolorna och det fria skolvalet halas in igen. Bara sådär. Häpp – borta!

Den reaktionen är osnygg och den förstör en potentiellt fruktbar debatt. Dessutom är den onödig. Låt mig säga det tydligt: Ingen, jag säger ingen, kommer att riva upp dessa båda reformer. Lugna er. Det vore både dumt och politiskt självmord att börja stänga de mängder av friskolor som hundratusentals svenska barn går till varje dag och trivs i.

Lagra den tanken. Titta nu på
Uppdrag Granskning. Konstatera att här förekommer gräsligheter som vi inte vill se i det svenska skolsystemet. Inse att det är bra att detta kommer upp till ytan. Delta därefter i den betydligt mer intressanta diskussionen kring vilka skärpta regler och åtgärder vi behöver. Att gilla friskolesystemet innebär inte att det är obligatoriskt att gilla dess fläckar. Friskolevänner gör bäst i att släppa sargen och delta i en förändring till det bättre. Tack
Uppdrag Granskning för den möjligheten.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Sanna Rayman

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X