Annons
X
Annons
X

Friska ska inte tvingas till förtidspension igen

Under den förra regeringen användes sjukskrivning som allmän avstjälpningsplats. Det systemet vill ingen ha tillbaks.

Vilket är det som gäller? Påståendet att regeringens försök att komma till rätta med sjuktalen sker ”utan empati och hänsyn”, som Miljöpartiets språkrör Peter Eriksson gjorde igår? Eller det från Veronica Palm, Socialdemokraternas talesperson i socialförsäkringsfrågor, som konstaterar att den egna politiken varit för passiv, men ändå menar att regelverket ska bli vid det gamla?

Den ene säger alltså att regeringen plågar sjuka med vilje, men att döma av vad den andra säger verkar det vara helt okej att avstå från att hjälpa den som lider. Palm verkar beredd att krossa ganska många ägg för sin omelett.

Stäng

POLITISKA CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – Tove Lifvendahls kommentarer direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Under tio och ett halvt år med den förra regeringen tvingades 140 personer per dag till vad som i praktiken är förtidspension. Under en period då Sverige har haft världens friskaste befolkning, då arbetsplatserna varit säkrare än någonsin, då välfärdsstatens hjälpande institutioner varit som mest utvecklade och kostsamma, och då välståndet nått vad som för de flesta fortfarande är ofattbara nivåer, har socialdemokratisk politik lyckats döma ut 140 personer om dagen som arbetsoförmögna och icke rehabiliteringsbara. En by om dagen.

  Annons
  X

  Det har utretts på längden och tvären. Alla vet att långtidssjukskrivningarna till stor del saknar koppling till faktisk oförmåga. Men även en snabb blick på den geografiska spridningen av de sjukskrivna räcker för att konstatera samma sak. Sjukskrivning har varit en avstjälpningsplats för allt man inte velat ta tag i.

  Alla reformer har brister i inledningsskedet. Ett perfekt system kanske heller aldrig ens kan förväntas.

  Men att på grundval av detta påstå att regeringen är hänsynslös är inte bara lögnaktigt. Det är cyniskt, eftersom oppositionen också uppenbarligen vet att den egna politiken inte på något sätt är bättre.

  Att hjälpa de tusentals tillbaks som förpassats ut i försäkringssystemens ingenmansland, utan möjligheter att påverka den egna situationen eller få hjälp med vettig rehabilitering, är ett av regeringens viktigaste uppdrag. Ingen vill ha det gamla igen.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X