Annons

Frisk och fräsch sommardruva

Druvan sauvignon blanc med sin sprudlande friskhet, citrustoner, omogna äpplighet, grästoner och svartvinbärsbladighet är ett självklart sommarvin.

Under strecket
Publicerad
Bild 1 av 1

HÖG SYRA

Sauvignon blanc har genomgått ungefär samma resa som chardonnay – från klassiska franska vinområden och ut i världen.

Sauvignon blancs ursprung är Frankrikes västkust. I Loire och Bordeaux går dess historia långt tillbaka i tiden. I Loire odlas den mest i de östra delarna och ligger bakom kända viner som Sancerre och Pouilly Fumé. Men det är inte helt lätt att veta, druvans namn står inte på etiketten. Man hittar också druvan i vinerna från granndistrikten Menetou-Salon, Reuilly och Quincy.

I Bordeaux är sauvignon blanc endast en av flera druvor. Oftast blandas den här med sémillon och muscadelle. Merparten av de torra vita vinerna kommer från de lite mer sydliga delarna av Bordeaux, som Graves, Pessac-Léognan och Entre-Deux-Mers.

Sauvignon blanc har spritt sig över hela världen men vissa områden har blivit viktigare än andra. Den trivs i svala klimat och har lyckats bra i Sydafrika och Chile men absolut bäst i Nya Zeeland, som efter Loire och Bordeaux har blivit druvans andra hem.

Som ni ser nedan återkommer orden friskt och fräscht i beskrivningen av de flesta vinerna. Det är just sauvignon blancs viktigaste egenskaper i kombination med dess karaktärsdrag – krusbär, svartvinbärsblad, gräsighet och nässlor. Även om smaken varierar beroende på var vinet kommer ifrån, så är de särpräglade dragen alltid där.

Annons
Annons
Bild 1 av 1

Men visst skiljer de sig lite. Vinerna från Loire brukar vara lite elegantare och har ofta mineralkaraktär. I varmare länder, till exempel Sydafrika, brukar vinet vara lite smakrikare och fruktigheten lite mer exotisk i stilen. Medan vinerna från Chile, och framför allt från Nya Zeeland, brukar vara övertydligt sauvignon-blanciga med tydlig svartvinbärsbladighet.

Alla dessa egenskaper gör dem utmärkta som hungerskapande drinkviner men de fungerar också superbra till mat. Det man ska tänka på är den höga syran. Servera gärna något syrligt eller salt till som dämpar syrligheten i vinet. Ta getost till exempel, som är en klassisk kombination. Det syrliga i vinet möter den syrliga smaken i osten. Salta skaldjursrätter brukar också funka bra liksom grön sparris. Ja, primörer i allmänhet eftersom dessa går fint ihop med druvans aromatiska karaktär. Stark-syrlig asiatisk mat är också ett tips.

Förr valde vi ofta vin efter område – ”Jag tror det får bli en bordeaux idag”. Vi lärde oss kombinationer – ”Chianti och pizza är mums” och vi drog till med: ”Jag älskar chablis”. Idag pratar vi mer om druvor och det är ofta det första vi lär oss i vinets värld.

Därför kommer jag nu under sommaren att fokusera artiklar här i Köket på olika druvor, hur de smakar, varifrån de kommer och inte minst vad de är goda till. Vi börjar med sauvignon blanc.

Fem goda sauvignon blanc-viner

Betyg: 5 av 6

Zonnebloem sauvignon blanc

209:-, 2009, Sydafrika, 2020, vita friska & fruktiga, torra, box 3000 ml
Krispigt vin med sb-karaktär och hög syrlig friskhet. Till lättare rätter med syrlighet eller sälta.

Betyg: 5 av 6

Hunter’s sauvignon blanc

99:-, 2009, Nya Zeeland, 6202, vita friska & fruktiga, torra
God, krispig och fräsch sauvignon blanc med gräsig och frisk smak. härlig till fisk och skaldjur, gärna rätter med syra i någon form.

Betyg: 5 av 6

Château Coucheroy

119:-, 2008, , frankrike, 4136, vita fylliga & smakrika, torra
Lätt fatlagrad smakrik sauvignon blanc. Perfekt smakrikt vin till syrliga rätter. Smakrikhet och fat blandas med friskhet och syra.

Betyg: 5 av 6

Menetou-Salon Les Thureaux

99:-, 2008, frankrike, 5334, vita friska & fruktiga, torra
Menetou-salon ligger granne med Sancerre. Sval och frisk doft med typisk sauvignon blanc-ton, citrussyrlighet och mineralton.

Tement

179:-, 2008, Südsteiermark, Österrike, 98549, Vita Friska & Fruktiga, Torra

Passa på att testa en sb från södra Österrike. En egen stil som ligger lite mittemellan de klassiska franska och de egensinniga nyzeeländska.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons