Frisk doft av skog och bär

Under strecket
Publicerad
Annons

Arne Norlin
Familjen Nalle plockar blåbär
Ill: Mati Lepp
Rabén & Sjögren. ca 132:-

Familjen Nalle, pappa, mamma och barnen Björnbusan och Lillnallen, vet inte hur blåbär ser ut. Men de har hört att riktiga björnar äter sådana bär. Se där upptakten till Arne Norlin och Mati Lepps nya bok om familjen Nalle. Fjolårets bok handlade om hur familjen gick i ide.
Bilderboken Familjen Nalle plockar blåbär vänder sig till de yngsta. Bild och text skildrar hur familjen Nalle tar reda på var blåbär växer, hur de se ser ut och inte minst hur de smakar. Frågor och svar, funderingar och samarbete leder familjen framåt i sökandet. Under tiden lär sig björnbarnen omärkligt något om både färger och former. Familjen finner naturligtvis till sist mängder av blåbär, precis som Elsa Beskows ”Putte i blåbärsskogen”. Boken slutar med ett blåbärskalas, en riktig blåbärsfrossa, där de goda bären avnjuts med mjölk och litet socker. Sedan är alla så trötta att de somnar. Den sista bilden visar familjen tryggt sovande på
marken, sida vid sida under en filt. Till läsaren riktas uppmaningen: ”Och nu måste vi vara riktigt tysta så att vi inte väcker dem.”

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons