Recension

Familjen Nalle plockar blåbärFrisk doft av skog och bär

Under strecket
Publicerad
Annons

Familjen Nalle, pappa, mamma och barnen Björnbusan och Lillnallen, vet inte hur blåbär ser ut. Men de har hört att riktiga björnar äter sådana bär. Se där upptakten till Arne Norlin och Mati Lepps nya bok om familjen Nalle. Fjolårets bok handlade om hur familjen gick i ide.
Bilderboken Familjen Nalle plockar blåbär vänder sig till de yngsta. Bild och text skildrar hur familjen Nalle tar reda på var blåbär växer, hur de se ser ut och inte minst hur de smakar. Frågor och svar, funderingar och samarbete leder familjen framåt i sökandet. Under tiden lär sig björnbarnen omärkligt något om både färger och former. Familjen finner naturligtvis till sist mängder av blåbär, precis som Elsa Beskows ”Putte i blåbärsskogen”. Boken slutar med ett blåbärskalas, en riktig blåbärsfrossa, där de goda bären avnjuts med mjölk och litet socker. Sedan är alla så trötta att de somnar. Den sista bilden visar familjen tryggt sovande på
marken, sida vid sida under en filt. Till läsaren riktas uppmaningen: ”Och nu måste vi vara riktigt tysta så att vi inte väcker dem.”

Annons

”Familjen Nalle plockar blåbär” är en charmfull skildring, fylld av skogsdoft och upptäckarlust. Jag läser den som ett lekfullt svar på Elsa Beskows klassiker ”Putte i blåbärsskogen”. Drygt etthundra år ligger mellan dessa två bilderböcker, som har mer gemensamt än temat blåbärsplockning. Det finns till exempel samma friskhet i böckernas sparsmakade berättande och i de detaljskarpa bilderna.
Mati Lepp utgår i sina bilder från ett mikroseende, i nivå med de små björnbarnen. Skogens svampar, löv och kvistar är noggrant och exakt återgivna, och blåbärsbuskarna formar sig till en väldig skog, under vilken björnfamiljen slår sig ned. Här är parallellen särskilt tydlig till Beskows bilderbok, där närheten till den natur som avbildas är så påtaglig.
På ett intressant sätt speglar böckerna också den tidsanda i vilken de skapats. I Beskows bok sparas blåbären till mammas
namnsdagsfest, en framtida händelse som ligger utanför berättelsen. I Norlins och Lepps bok äts blåbären upp direkt, något som kan ses som ett utslag av vårt århundrades egoistiska inriktning på nuet och på omedelbar behovstillfredsställelse.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons