Annons

Frimärkssamlare i skalbolagshärva

För sju år sedan skaffade han sig rätten att förfoga över världens dyrbaraste frimärke, den felfärgade svenska gula tre skilling banco. Samtidigt genomförde han skalbolagsaffärer för cirka 300 miljoner kronor. Nu har han och tre misstänkta kompanjoner åtalats för att ha lurat staten på 79 miljoner i skatt.

Under strecket
Publicerad

I slutet av 1990-talet behövde Terrnium Förvaltning AB förluster på mellan 500 och 700 miljoner kronor för att kunna kvitta vinsterna i omfattande skalbolagsaffärer och slippa betala skatt.
Man vände sig därför till en 58-årig känd bedragare som just kommit ut efter att ha avtjänat sitt nioåriga fängelsestraff för just omfattande skalbolagsaffärer.
58-åringen frestade först med ett stålverk i Tjeckien men företrädarna för Terrniumbolagen fastnade i stället för fyra ryska passagerarflygplan, på papperet värda drygt en miljard kronor. Terrnium gick snart i konkurs med drygt 300 miljoner kronor i brist.

Nu har Gunnel Skeppholm, åklagare vid Ekobrottsmyndigheten, åtalat de tre männen bakom Terrnium samt den 58-årige bolagsmäklaren, för grova skattebrott och medhjälp till dessa brott.
Enligt Skeppholm, som utrett misstänkta skattebrott på 130 miljoner men begränsat åtalet till 79 miljoner och 75 skalbolag, har de ryska flygplanen aldrig existerat.
Detta intygas i polisförhör med 58-åringen.
– Jag känner mig utnyttjad och lurad, säger han i polisförhören.
Han skulle ha fått 1,5 miljoner kronor för att ha hjälpt till med affärerna, men fick bara 30 000.
Pengarna till skalbolagsaffärerna hade Terrnium, enligt utredningen, lånat upp hos flera av den undre världens bankirer och ökända bolag som Time Card IT och Westbrook Enterprises.

Annons
Annons
Annons