Annons
X
Annons
X

Frihetsteatern vill ge palestinier en röst

Gaza och Västbanken är åtskilda av Israels separationspolitik. Men Ship to Gaza och Frihetsteatern i Jenin strävar åt samma håll – de vill ge en röst åt hela det palestinska folket.

(uppdaterad)

KULTURELL KAMP

Dror Feiler står på Estelles däck, årets Ship to Gaza-fartyg som imorgon lämnar Stadsgården för Malmö. Han redogör för turerna kring hans saxofon som beslagtogs av israelisk militär i samband med bordningen av den första Ship to Gaza-konvojen 2010. Det senaste beskedet han har fått är att han måste åka till Israel och identifiera saxofonen. Något som är omöjligt då han på grund av aktionen har fått inreseförbund fram till 2022.

–Jag svarade – ”hur många saxofoner har ni beslagtagit”, säger han och drar sedan paralleller med den israeliska byråkrati som omgärdar bortförandet av Frihetsteaterns konstnärlige ledare Nabil Al-Raee.

Han får medhåll av Jonatan Stanczak som är verksamhetschef för Frihetsteatern i flyktinglägret i Jenin. Med den stora reservationen att ett instrument är ett instrument och att Nabil Al-Raee en människa. Israelisk militär hämtade Nabil Al-Raee mitt i natten inför ögonen på hans familj och Jonatan Stanczak som tillsammans med Johanna Wallin, kommunikationsansvarig vid teatern, bor grannar i Jenin.

Annons
X

–Det är det sjätte angreppet efter att en av teaterns grundare, Juliano Mer-Khamis, mördades i fjol. Mer än hälften av de anställda på teatern har i omgångar anhållits av den israeliska armén, säger Jonatan Stanczak som är hemma i Sverige på semester.

Likt Ship to Gaza fokuserar Frihetsteatern på att ge det palestinska folket en röst. Teatern, som ligger i flyktinglägret i Jenin på Västbanken, startade 2006 med hjälp av en svensk stiftelse, där Dror Feiler ingår i styrelsen. Jonatan Stanczak, som är svensk-israel med judisk bakgrund, var tillsammans med Feiler en av initiativtagarna till teatern vars verksamhet framför allt riktar sig till barn och unga vuxna. Med framför allt teater och film försöker teatern utmana maktstrukturerna i samhället. Till exempel belyste en tolkning av George Orwells Djurfarmen det palestinska ledarskapets svek.

I teaterns regi lär sig även ungdomar att göra egen film, något som bland annat resulterat i Pictures and stories. I den hjärtskärande kortfilmen, som finns på Youtube, skildrar några barn sina fäders krigsskador.

–Många av dem har torterats i israeliska fängelser och har mentala skador, något som är väldigt tabubelagt i det palestinska samhället. Men här vågar barnen visa upp sina pappor istället för att gömma undan dem. Vårt arbete leder till att unga börjar reflektera, kanske till och med vågar drömma om en annan slags framtid än den som är utstakad, säger Johanna Wallin.

Sedan det israeliska bortförandet av Nabil Al-Raee har delar av Frihetsteaterns verksamhet gått i stå. Han är inte bara konstnärlig ledare utan också en av teaterns två huvudlärare på den treåriga teaterutbildningen. Den andra huvudläraren är hans hustru Micaela Miranda. Dessutom var Nabil Al-Raee regissör för teaterns uppsättning av Harold Pinters Fastighetsskötaren. Svenska Anna Gissles scenografi står redo på scenen, ljuset är riggat, den haussade premiären skulle ha varit för två veckor sedan.

–En före detta kollega till Nabil Al-Raee hjälper nu till med pjäsen, men om Israel fortsätter på det här sättet så kommer teatern att ha mycket svårt att överleva, säger Jonatan Stanczak.

Nabil Al-Raee är inte den enda teatermedarbetaren som just nu hålls i förvar. Zakaria Zubeidi, som även han är en av teaterns initiativtagare, är sedan två månader tillbaka också arresterad – av den palestinska myndigheten. Av oklar anledning är den amnesti som forne ledaren av al-Aqsamartyrernas brigader fick 2007 av Israels premiärminister upphävd. Både Nabil Al-Raee och Zakaria Zubeidi har inlett en hungerstrejk för att få sina rättigheter respekterade.

–Det är uppenbart att kultur provocerar maktstrukturer, ibland mer än vapen, säger Jonatan Stanczak, något som också är påtagligt när det gäller kritiken kring Ship to Gaza menar Dror Feiler:

–Israel är intresserad av att separera Västbanken från Gaza, vår aktion bidrar till att världen får upp ögonen för det som sker i området. Vi är ingen välgörenhetsorganisation, vi konkurrerar inte med Röda korset, Oxfam och FN. Gazaborna är inte fåglar i bur som behöver mat. De kan hjälpa sig själva bland annat om de tillåts exportera sina varor.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X