Annons

Danh Vo, ”Take My Breath Away”Frihetsgudinnan presenteras i portionsförpackning

Danh Vo, ”We The People”, 2011 – 2016. En av de två delar av Frihetsgudinnan i skala 1:1 som visas på Statens Museum for Kunst.
Danh Vo, ”We The People”, 2011 – 2016. En av de två delar av Frihetsgudinnan i skala 1:1 som visas på Statens Museum for Kunst. Foto: Nick Ash

Danske Danh Vo har gjort internationell megasuccé. Inte minst genom sitt verk ”We the people”, en replik av Frihetsgudinnan i småbitar. I våras fyllde hans konst Guggenheim-museet i New York. Nu visas en variant av utställningen i Köpenhamn.

Under strecket
Publicerad

Danh Vo ”08:03, 28.05”, 2009. En av de kristallkronor från Hôtel Majestic i Paris under vilka fredsavtalet mellan de stridande parterna i Vietnamkriget undertecknades 1973.

Foto: Nick AshBild 1 av 4

Danh Vo, ”Oma totem”, 2009.

Foto: Nick AshBild 2 av 4

Danh Vo har installerat museets gipsavgjutningar av antika och medeltida skulpturer i ljusgården och skapat ett sammanhang som känns modernt, trendriktigt och påtagligt danskt.

Foto: Nick AshBild 3 av 4

Danh Vos föräldrar flydde sjövägen med sin då fyraårige son efter Vietnamkriget. Som så kallade båtflyktingar räddades de av ett danskt fraktfartyg.

Foto: Heinz Peter KnesBild 4 av 4

Danh Vo väver samman sin personliga historia med det kollektiva minnet. Han länkar samtid till dåtid genom att samla objekt som han definierar som konst. Han visar dem som de är, plockar isär dem eller kombinerar dem. Det är en rik, mångdimensionell konst som bygger på tingens inneboende historia samt på hans egna och betraktarens associationer.

Hans mest kända verk är det gigantiska ”We The People” (2011 – 2016). Det är en exakt kopia i skala 1:1 av Frihetsgudinnan i New York. Verket består av över 300 delar och kommer aldrig att monteras samman. Istället har det spritts över världen. Varje del är en skulptur i sig som ingår i det stora verket. Några visades på Magasin III i Stockholm 2013 och nu finns två på Statens Museum for Kunst i Köpenhamn.

Annons
Annons
Annons