Annons

Friheten får inte tas som gisslan

MORDPLANEN MOT VILKS I ett fritt samhälle hör känslan av kränkthet till normaltillståndet. Vi har rätt att ge svar på tal, men inte rätt att förbjuda själva talet. Därför kan den islamistiska vreden mot Muhammedbilderna inte hanteras genom eftergifter, skriver filosofiprofessorn Per Bauhn.

Under strecket
Publicerad

Mordförsöket på den danske karikatyrtecknaren Kurt Westergaard på nyåret och den nu avslöjade mordkomplotten mot den svenske konstnären Lars Vilks har återigen satt yttrandefriheten på den politiska agendan. I båda fallen figurerar gärningsmän som bör rubriceras som militanta islamister – alltså inte muslimer i största allmänhet, utan muslimer som anser att islamiska normer och tabun står över sekulär lag och medborgerliga fri- och rättigheter, och att våld är berättigat i hävdandet av islam.

Det är just dessa militanta islamisters föreställningsvärld som har gisslats av de mordhotade karikatyrtecknarna. Teckningar av Muhammed med en bomb i turbanen eller som rondellhund hade varit obegripliga om det inte var för att det faktiskt fanns aktivister världen över som hävdade att den som drev med profeten måste dö, och som också hade för vana att använda våld i sin religions namn.

Annons
Annons
Annons