Annons

Friheten är inte helt villkorslös

Svenskar, finländare och andra ”fria folk” är lyckligt lottade. Vi är väl sedda och välkomna i världen, vi kan vara hur mobila vi vill. Att ha fötts här, under polstjärnan, är att ha dragit en vinstlott i livets lotteri. Andra människor, födda under mindre lyckliga ­stjärnor, borde också få del av den frihet och mobilitet som vi åtnjuter. Men komma ihåg att friheten inte är villkorslös och att man måste acceptera de fundamentala grunderna och lära sig språket i det land man i den fria mobilitetens namn flyttar till.

Under strecket
Publicerad

Häromdagen intervjuades jag om mobilitet för ett kommande tv-program. Inte migration, inte invandring, inte flykt utan mobilitet. Ett nytt, fräscht begrepp och mycket vidare än de förutnämnda. Ett begrepp som spretar åt alla håll och omfattar rörelser åt alla håll. Och under intervjuns gång kom nya tankar och associationer upp. Begreppet mobilitet gav mig större frihet att tänka och tala om det som ordet betyder: rörlighet.

”Vad betyder mobilitet för dig?”, ­undrade intervjuaren. ”Att alla ­människor ska ha rätt att röra sig och flytta dit de vill”, var mitt ryggmärgssvar. Men när jag hade sagt det kom jag på att det inte går om till exempel två miljoner människor vill flytta till ett litet land som Sverige. Flyttandet – mobiliteten – måste ändå, hur mycket man än är för fri rörlighet för alla, förknippas med någon form av restriktioner. Annars blir det ohållbart.

Annons
Annons
Annons