Frihandel utan villkor hotar folkhälsan

Klordoppad amerikansk kyckling har blivit ett slagträ i debatten om frihandel. Svenska liberala ledare framför att det skulle vara ett hinder mot fri handel och anklagar debattörer för protektionism. Men en öppen och fri handel betyder inte en fri marknad av sjukdomar och resistenta bakterier, skriver sju veterinärer.

Under strecket
Publicerad
Annons

Klordoppade kycklingar från USA och djur som får så mycket antibiotika i fodret så att bakterierna utvecklar en livsfarlig resistens. Det är vad som väntar oss i Sverige, om frihandelsavtalet mellan Sverige och USA blir verklighet utan några villkor kring hur antibiotika ska användas i produktion. Inför EU-valet måste nu alla politiker ta sitt ansvar, det gäller inte minst de liberala krafterna som förespråkar fri handel till varje pris. Det priset har vi inom svensk sjukvård och djuromsorg inte råd att betala. Konsekvenserna skulle bli helt förödande.

Att proppa kycklingarna fulla med antibiotika i förebyggande syfte och sedan doppa dem i ett kemiskt reningsbad för att bli av med bakterier är vardag i USA. I Sverige är det helt otänkbart. Den svenska modellen bygger på förebyggande djurhälsovård och friska djur. I Sverige behandlades endast 0,1 procent kycklingflockar med antibiotika under 2013. I USA är tillväxtantibiotika fortfarande tillåtet och ges systematiskt i djuruppfödningen, något som Sverige förbjöd redan år 1984.

Annons
Annons
Annons