Ett drömspelFrifräsigt drömspel gör samtiden absurd

Evamaria Björk och Nils Dernevik.
Evamaria Björk och Nils Dernevik. Foto: Robin Jansson

Jakten på jaget och meningen med livet förenar Strindbergs samtid med vår. Malmö dockteater och Helsingborgs stadsteater omtolkar ett ”Ett drömspel” till farsartad surrealism.

Under strecket
Publicerad
Evamaria Björk.

Evamaria Björk.

Foto: Micke Sandström
Annons

I en programintervju till ”Ett drömspel” förklarar scenkonstnären Erik Holmström att all teater han gör handlar om människan i kapitalismen. Från de hyllade dockteaterverken ”Funktionell dumhet” och ”Det nya riket” till förra årets ”Woyzeck” undersöker Malmö dockteaters konstnärlige ledare hur människor i dagens Sverige definierar sig själva och agerar som medmänniskor, medborgare och marknadsaktörer. Har vi alls någon egen vilja och personlighet i en värld så strukturerad kring prestation, normalitet och konsumtion?

När Erik Holmström nu i samproduktion med Helsingborgs stadsteater skapar en fantasi utifrån Strindbergs ”Ett drömspel” ligger frågan om jaget som en röd tråd. Evamaria Björk och Nils Dernevik dyker upp i oskuldsfullt vita babykläder och knackar sig själva på magen. Finns det möjligen ett autentiskt jag därinne, undrar de. En själ? De längtar efter att få upptäcka sig själva, befriade från alla styrande, pockande, krävande sammanhang.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons