Annons
X
Annons
X

”Frifräsare hotar alliansen”

Om inte alliansens riksdagsledamöter klarar att hålla ihop kommer en borgerlig regering snart att falla, skriver Staffan Danielsson (C) om så kallade ”frifräsare” i politiken.

Foto: SCANPIX

Folkpartisterna Mathias Sundin och Camilla Lindberg lanserar på
Brännpunkt 18 mars sitt ”väljarkontrakt” där riksdagskandidater innan valet ultimativt lovar att rösta emot det datalagringsdirektiv som EU-länderna förbundit sig att införa. Hur det än kommer att se ut i svensk tappning, och vad det än kan komma att kosta i sanktioner/böter.

SvD:s Per Gudmundsson lovordar på ledarbloggen detta fp-initiativ.

Mathias Sundin kommer (ev i riksdagen) att som ”orädd frifräsare” rösta mot en borgerlig regering i alla de frågor där den enligt honom hamnar ”fel”. Kan han unna sig denna ”lyx” så borde även vi övriga agera sammalunda, vilket snabbt kommer att undergräva regeringens position.

Annons
X

Märkligt nog uppkommer denna principiella debatt endast när det ”undantagsvis” råkar finnas en borgerlig regering, aldrig när Socialdemokraterna nästan jämnt har regerat sedan 100 år.

Vi vet att alliansen i dag har en knapp majoritet på sju röster, och att kommande val sannolikt blir mycket jämnt.

Om inte alliansens riksdagsledamöter klarar att hålla ihop kommer en borgerlig regering snart att falla.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Det historiska med Allians för Sverige är just att man skapat ett närmare samarbete mellan de fyra partierna än någonsin tidigare, och att man kunnat lösa upp även de svåra frågorna i goda kompromisser där man givit och tagit. Samt att regeringen förankrat sina förslag väl i sina riksdagsgrupper som sedan stött dessa i voteringarna.

  Jag utesluter inte att det finns frågor där man kan tvingas att rösta annorlunda än sin regering. Detta ska dock endast ske i absoluta undantagsfall, och jag är bekymrad om alltfler folkpartister redan innan valet binder upp sitt agerande i olika frågor och alltså vägrar att delta i de kommande kompromisser som är helt nödvändiga om en fyrpartiregering ska kunna regera, även i de svåra frågorna.

  Om borgerliga riksdagsledamöter tecknar ultimativa ”väljarkontrakt” i än den ena, än den andra riktningen kommer inte riksdagens makt att stärkas, utan endast oppositionens. En lamslagen regering i t ex energifrågan eller i fråga om datalagringsdirektivet kommer inte att lägga fram förslag eller få dessa fällda.

  Märk väl att inom socialdemokratin tolereras inga politiska ”frifräsare”. Ta den aktuella energifrågan, där ju många socialdemokratiska riksdagsledamöter egentligen är positiva till alliansens energiuppgörelse, men inte kommer att rösta ”fritt”. Debatten om att öka ”riksdagens” makt leder i realiteten till en ökad socialdemokratisk makt.

  De borgerliga väljare som med hög prioritet vill se en fortsatt alliansregering som får stöd för sina förslag i riksdagen bör därför vara försiktiga med att kryssa politiker som ställer ultimativa krav vid sin riksdagskandidatur.

  Och de borgerliga tidningar som uppmuntrar fler borgerliga ”frifräsare” i olika frågor leker faktiskt med elden, priset kan vara en återgång till 1900-talets eviga socialdemokratiska minoritetsregeringar, hemska tanke.

  STAFFAN DANIELSSON

  riksdagsledamot (C)

  Annons
  Annons
  X
  Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X