X
Annons
X

Fridykning - ett samspel mellan kroppen och havet

När hon berättar om att simma 79 meter i sträck under vattnet eller ligga still i ytan utan att andas på flera minuter är jag mest fascinerad. För Yamina Enedahl-Mekki, 22, ägnar sig åt en ovanlig sport och är bästa tjej i Sverige på undervattenssim och näst bäst på att hålla andan.
Men när hon pratar om hur hon lärt sig att "ignorera första andningsreflexen" tar jag mig om halsen. Tanken känns fysiskt i hela kroppen. Andningsreflex Jag är på väg mot musslorna på havsbotten, bara fyra fem meter ner, tryckutjämnar - men lyder instinkten efter 40-45 sekunder: Jag måste upp nu. Luft!
Inte visste jag att det bara var första andningsreflexen. Att man skulle kunna slappna av och låta även nästa passera. Och kanske nästa också
Luft!!!!

Nej, Yamina Enedahl-Mekki blir inte uppjagad av impulsen. Hon har tränat sig till att bli så avspänd att hon kan hålla andan i tre, fyra minuter om hon ligger alldeles stilla i ytan. Och förra sommaren dök hon ner på 34 meters djup utan andra hjälpmedel än ett par simfenor.
Jo, det är stor skillnad mot att ha lufttuber, tycker hon. Här måste hon vara extra medveten om vilka krafter man har att göra med.

Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X