Annons
X
Annons
X

Fridolin: Vi hoppas på S

På en pressträff under Miljöpartiets kongress i Västerås säger språkröret Gustav Fridolin att han tycker att partiet ger ett tydligt besked om hur det ser på regeringssamverkan vid en valframgång.

Av TT
(uppdaterad)

– Vi säger att vi är beredda att bilda regering med de partier som är beredda att ta itu med utmaningarna inom jobb, skola och klimat. Vi hoppas att Socialdemokraterna vill ta itu med utmaningarna, säger Fridolin.

Hoppet om Moderaterna som en möjlig partner har släckts under åren som gått, på grund av förd politik och visat ointresse, enligt Fridolin och Romson.

– Vi har varit tydliga med att det funnits alla möjligheter att sätta sig ner och diskutera skolor, infrastruktur, bostäder och försöka lösa problem. Alliansen har inte klarat det eller velat det, säger Fridolin.

Annons
X

Enligt honom är det bara S och M som MP har skäl att fundera över, eftersom det rimligen är något av de partierna som får frågan att bilda regering efter valet den 14 september nästa år. Det är inte så intressant att recensera partier som är mindre än dem och MP, enligt Fridolin.

Några samtal om regeringssamverkan har inte förts åt något håll ännu, säger språkrören.

Språkröret Åsa Romson inledde i morse kongressen med ett tal där hon kritiserade regeringens arbetslinje och hävdade att den i sju år gått ut på att göra livet svårare för den som inte har något jobb. Hårdare krav i sjukförsäkringen och sänkt ersättning i a-kassan har haft samma syfte, enligt Romson.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Men problemen med den förda politiken är fler än så, säger hon.

  – Det är en linje som inte ser var nya jobb skapas, och som är helt blind för den största utmaning som vårt samhälle står inför, att utvecklas från ett fossilbaserat och köp-släng, till ett hållbart samhälle där vi lever inom naturens ramar, säger Romson.

  – Det finns minst 150 000 skäl till varför alliansens arbetslinje har misslyckats. Det är nämligen 150 000 unga som söker jobb som inte finns, säger Romson och uppmanar väljarna att se till så att spotifylistan i regeringskansliet byts ut.

  Enligt Romson har det blivit tydligt att Sverige är ett kluvet land, kravaller i förorter dämpar vårkänslorna.

  – Sanningen är ju att politiken vänt Husby och andra förorter ryggen i många år. Man har låtit servicen försvinna och centrum förfalla. Man har låtit upprustningen av förorternas hyresrätter bekostas genom kraftigt höjda hyror, medan bostadsrätter i rika områden fått stora subventioner genom rot-avdrag för att renovera fullt fungerande kök, säger Romson. -En del ledande politiker försöker nu, diskret eller mera tydligt, ducka från ansvaret och i stället skylla på invandringen. Jag tycker det är ynkligt, säger Romson.

  Romson får starka applåder när hon talar om överenskommelsen om migration med regeringen och de förslag den givit, bland annat när det gäller det som ska ge barnfamiljer ökade möjligheter att stanna i Sverige.

  – Den här våren visade den gröna rörelsen kraften och vi kan flytta berg. Vi visade att humanism är starkare än järnrör, säger hon.

  Hon kritiserade också Moderaterna för att helt ha givit upp miljöfrågorna och kamp mot klimathotet.

  – Jag vet att Reinfeldt, Borg och Bildt nu återigen hoppas på en valrörelse där de stora globala ödesfrågorna hålls borta från agendan. En valrörelse som lurar folk att tro att allt kan lösas med mer skattesänkningar. Vårt budskap här är att vi inte kommer att låta det ske, sade Romson.

  Hon försvarade den sexpartiuppgörelse om friskolorna som MP står bakom och hävdade att den inte hade blivit som den blev utan det inspel som debatten på förra årets MP-kongress innebar, om skärpta krav på friskolor. Som miljöpartist är man med och påverkar politiken, underströk hon.

  Inför partiets kongress har Svenska Dagbladet gått igenom omröstningarna i riksdagen, och funnit att Miljöpartiet röstar oftare med Socialdemokraterna än med de borgerliga.

  Trots att MP stundtals flirtat med alliansen har partiet röstat som S i två tredjedelar av fallen.

  De borgerliga har fått MP:s stöd i framför allt finans- och socialförsäkringsfrågor samt i ärenden om pensioner och migration. I social- och miljöfrågor röstar MP nästan alltid som S. På kongressen, som pågår till söndag, ska MP anta ett nytt partiprogram och en ny inriktning på arbetsmarknadspolitiken, kallad en ny arbetslinje. Språkrören Åsa Romson och Gustav Fridolin omvaldes, helt utan dramatik och motkandidater, av kongressen för ytterligare ett år.

  Stockholm TT

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X