X
Annons
X

Fridolin: ”Unga ska inte ha mobilen bredvid kudden”

Vi har aldrig varit så stressade, frustrerade och vilsna som nu – det skriver utbildningsminister Gustav Fridolin i sin nya bok "Det är inte du, det är vi". Enligt honom leder klyftorna i samhället och dagens konsumtionshets inte till ökad lycka – bara ökad stress.

Efter reklamen visas:
Ekonomistudion 2018-06-20 Fridolin
Utbildningsminister Gustav Fridolin.
Utbildningsminister Gustav Fridolin. Foto: SvD

– Det finns något sjukt här. Vi är som land rikare än någonsin, men vi bara jagar allt fortare. Vi ska köpa prylar som vi inte behöver för att imponera på människor vi inte ens känner.

– Jag tror att om ett antal år så kommer människor se tillbaka på den här tiden och undra om vi var riktigt kloka, säger Gustav Fridolin när han gästar SvD:s Ekonomistudion.

Med boken "Det är inte du, det är vi" som släpptes på onsdagen vill Miljöpartiets språkrör lyfta ett av vår tids stora problem, en systemkollaps orsakad av stress både i yrkeslivet och privat. Enligt Fridolin har vi aldrig varit så stressade, frustrerade och vilsna som nu. Vikten av att visa upp den perfekta ytan styr oss menar han, och pekar på en studie från Folkhälsomyndigheten som visar att 4 av 10 flickor i 11-årsåldern har psykosomatiska besvär som huvudvärk och svårt att sova.

Annons
X

– Vi kan inte fortsätta så här. Klyftorna och konsumtionshetsen leder till stress. Vi mäter oss mot hårdare och hårdare krav och visar upp fint filtrerade bilder i sociala medier på ett liv vi vill leva. Om vi nu har byggt upp det välstånd som vi har måste vi också kunna ta mer makt över vår tid, säger han.

Vad krävs för att komma till rätta med problemet?

– Vi måste ställa krav på förändring med tryggare anställningsförhållanden och jobb där man har rätt att gå hem och där unga i arbetslivet inte vänjer sig vid att gå och lägga sig med mobilen bredvid kudden, ständigt redo att ta nästa pass.

Stäng

SvD:s NYHETSBREV MARKNADSVECKAN – nyheter som påverkar ditt sparkapital (varje fredag i din mejlbox)

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Hur stressad känner du dig?

  – Jag får väl erkänna att boken har varit ett sätt att hantera det som skaver, nämligen en känsla av att vi skulle kunna ha det så bra. Att vi skulle kunna ha byggt upp ett samhälle som vi verkligen trivs i. Nu går vi alla omkring och känner någon som har blivit utbränd och oroar oss för vår egen bräcklighet. Och våra barn mår allt sämre.

  Och partiets låga opinionssiffror, hur stressigt känns det?

  – Här fungerar det lite tvärtom. Det kan vara hämmande att sitta med en hög procentsiffra som man är rädd att förlora. Jag minns det själv från förra valrörelsen. När man har allt att slåss för, och det har vi, både vad gäller miljön och behovet av ett parti som sätter frågan i första hand där besluten fattas då vågar man också säga precis hur det ligger till, säger Gustav Fridolin till SvD:s Ekonomistudion.

  Annons
  X
  Annons
  X

  Utbildningsminister Gustav Fridolin.

  Foto: SvD Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X