Annons
X
Annons
X

Fridolin: Nyanlända elever blir nödvändigt uppvaknande

Gustav Fridolin tror på höjda skolresultat i Sverige, trots många nyanlända elever. Istället ser han utmaningen i att ordna undervisning till alla som "ett nödvändigt uppvaknande".
I en intervju med SvD sågar utbildningsministern och MP-språkröret skolornas närhetsprinciper vid elevintag.

Svenskt flykting­mottagande
[object Object]
Hösten har varit hektisk på utbildningsdepartementet, enligt Gustav Fridolin. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

I dagarna har elever över hela Sverige stämt upp till julsånger och ätit lussebullar för att fira ut höstterminen och gå på jullov. För många av barnen var det första gången på en svensk julskolavslutning. Mellan första januari och sista november i år sökte över 63 000 barn asyl i Sverige, visar siffror från Migrationsverket.

I sitt arbetsrum på utbildningsdepartementet bjuder Gustav Fridolin på pepparkakor. Han beskriver hösten som en tid då hela skolsystemet fått “kavla upp ärmarna" och spår att våren kommer att fortsätta i samma stil.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Det svenska skolsystemet har länge förknippats med kunskapsras i Pisaprov och lärarbrist. Samtidigt visar SKL:s (Sveriges kommuner och landsting) beräkning att ytterligare nära 6 000 lärare behövs för att säkra skolgången för de nyanlända eleverna.

  Annons
  X

  Ändå tror Gustav Fridolin på kommande resultathöjningar i den svenska skolan.

  – Jag skulle säga att på vissa sätt är det här ett nödvändigt uppvaknande för den svenska skolan. I och med att vi haft det här reformregnet bakom oss har man inte alltid kunnat se ett par år fram i tiden, och inte kunnat ta in hur antalet barn blir fler. Det här blir ett tillfälle när man gör det.

  Han hoppas att de nyanlända eleverna ska leda till att skolan fokuserar på insatser som han menar gynnar hela skolan, som specialpedagogik. Enligt Gustav Fridolin har den svenska skolan hittills misslyckats med att individualisera undervisningen efter elevernas bakgrund och situation och att många lärare inte fått de nödvändiga specialpedagogiska verktygen.

  – Du behöver samma specialpedagogiska verktyg oavsett om du ska möta nyanlända eller barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar.

  Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

  SvD har tidigare rapporterat om hur de nyanlända eleverna fördelas mycket ojämnt, mellan kommuner – men också mellan olika skolor i samma kommun.

  Som en del i migrationsuppgörelsen som slöts mellan regeringen och allianspartierna i höstas utreds nu åtgärder som ska leda till jämnare fördelning mellan skolorna. Dessutom ska kommuner tvingas ta emot nyanlända.

  Gustav Fridolin nämner kommunanvisningen som en av de förändringar som förbättrar förutsättningarna för att ge nyanlända elever bra en bra skolgång, och säger även att närhetsprincipen inte längre kan hållas för helig. Också insatserna för en jämnare fördelning tror Fridolin på sikt kan göra hela skolan mer jämlik.

  – Börjar du angripa systemen för resursfördelning och systemen för mottagande av elever, då har du också bättre förutsättningar att bygga mer jämlikhet i systemet.

  **Malmös kommunalråd **Karin Stjernfeldt Jammeh (S) har dock kritiserat kommunanvisningslagen för att kvaliteten på skolorna inte vägs in i bedömningen som ska göras av hur många flyktingar en kommun ska ta emot. Gustav Fridolin kallar diskussionen om hur anvisningslagen utformas "viktigt och glädjande". Han menar dock att det viktigaste för Malmö och andra kommuner som tagit emot ett stort antal nyanlända är att det blir en anvisningslag.

  Det här är extremt allvarliga förändringar som Sverige tvingas till och de är mer långtgående än vad MP menar skulle krävas.

  Hösten har inte bara präglats av skolfrågor för Gustav Fridolin. Miljöpartiet har bidragit till en historiskt långtgående skärpning av Sveriges asylregler. Ändå tror MP-språkröret att många MIljöpartister ser partiet som en motpol till Moderaterna och Sverigedemokraterna som enligt Gustav Fridolin “vill driva åt ett håll där Sverige helt stänger gränserna”.

  – Ibland handlar politik om att undvika det sämsta, säger Gustav Fridolin.

  Agerandet har lett till intern kritik i MP, och alla riksdagsledamöter röstade inte med partiledningen när förslaget klubbades. Gustav Fridolin säger att partiledningens agerande “ska” leda till en väldigt stor diskussion i MP.

  – Det här är extremt allvarliga förändringar som Sverige tvingas till och de är mer långtgående än vad MP menar skulle krävas. Sen är det klart att man i en riksdagsgrupp måste kunna hålla ihop och stå tillsammans för de beslut man tar.

  Gustav Fridolin har sagt att MP inte kommer att stå bakom ytterligare skärpningar, eftersom Sverige nu ligger på EU:s och FN:s lägstanivåer för mottagande av asylsökande.

  Migrationsminister Morgan Johansson har talat om att antalet asylsökande måste ner till 1000 till 2000 i veckan för att det ska bli hanterbart. På frågan om ett sådant mål är förenligt med den smärtgräns som enligt Fridolin är nådd för åtstramningar i flyktingpolitiken svarar Gustav Fridolin:

  – Regeringen har inte satt ett sådant mål. Man kan inte sätta ett sådant mål, det är omöjligt för det påverkas av saker som vi inte kan styra.

  Samtidigt säger han att Sverige under hösten inte klarat mottagandet av asylsökande och pekar bland annat på att nyanlända fått sova direkt på golvet på Malmömässan som ett tecken på det.

  – Det har tvingat oss att både diskutera hur vi gör för att fler ska söka sig till andra EU-länder och hur vi förbättrar mottagandet. I det kan vi diskutera vad våra system klarar att ta emot och hur kan vi öka den kapaciteten. Men det går inte att sätta fasta mål.

  Inför eventuella ytterligare åtstramningar i till exempel reglerna för anhöriginvandring säger Gustav Fridolin tvärt nej, med motiveringen att de skärpningar som redan gjorts på det området hör till de åtgärder som får värst konsekvenser för människor i Sverige.

  Foto: Magnus Hjalmarson Neideman
  Annons

  Hösten har varit hektisk på utbildningsdepartementet, enligt Gustav Fridolin.

  Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 1 av 3
  Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 2 av 3
  Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 3 av 3
  Annons
  X
  Annons
  X