Annons
X
Annons
X

Fridolin utmanar C, KD och FP

Låt företagare vara företagare, så lyder Miljöpartiets nya paroll. I sitt Almedalstal kommer Gustav Fridolin i dag att utmana C, KD och FP:

– Är ni beredda till ett beslut om minskat sjuklöneansvar – eller väger vänskapen inom alliansen tyngre? undrar språkröret.

Gustav Fridolin.
Gustav Fridolin. Foto: ERIK MÅRTENSSON/SCANPIX (ARKIV)

Miljöpartiet driver sedan en tid frågan om minskat sjuklöneansvar för småföretagare. Verksamheter med upp till tio anställda ska inte behöva betala någon sjuklön alls då någon är sjuk.

Samma fråga har varit uppe inom både S och V, liksom inom alliansen där alla partier utom Moderaterna vill slopa den andra sjuklöneveckan.

Eftersom en majoritet av partierna är mer eller mindre överens kommer MP:s språkrör i dag att utmana övriga partiledare i sitt tal från Almedalens scen:

Annons
X

– Jag brukar säga att lärare ska vara lärare. Nu säger jag: låt företagare vara företagare. Vi ska minska regelkrånglet redan i höst genom ett initiativ till riksdagsbeslut om minskat sjuklöneansvar, planerar Fridolin att säga i en uppmaning till de borgerliga småpartierna att våga gå emot alliansens största parti, Moderaterna.

– Är ni beredda till ett sådant beslut eller är vänskapen inom alliansen viktigare än förutsättningarna för företagen?

Gustav Fridolin menar att det är frustrerande för företagare att det faktiskt finns en majoritet i riksdagen – men att ingenting händer.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Sjuklöneansvaret drabbar även den som har en sjukdomshistoria och söker jobb, eftersom det blir svårare för dem att hitta arbete.

  Andra fördelar är enligt partiet sänkt arbetslöshet och minskad administrativ börda för företagen.

  Hur stor del i utspelet handlar om att ni vill sticka hål på blockpolitiken?

  – När alliansbygget blir viktigare än att företagare får goda villkor, då blir blockpolitiken ett problem för hela Sverige. Då är det inte bara ett problem för den parlamentariska situationen, utan för hela Sveriges möjlighet att utvecklas, säger Gustav Fridolin.

  Vågar de små partierna gå emot Moderaterna, tror du?

  – Jag hoppas verkligen det. Om vi nu är sex partier i Sveriges riksdag, med en mycket bred riksdagsmajoritet bakom oss som vill minska sjuklöneansvaret, då blir det väldigt frustrerande för företagare och arbetslösa med sjukdomshistoria som inte får jobb att ingenting händer. Det måste vara så att den riksdagsmajoritet man kan samla för en sak också kan få genomslag.

  Ni vill slopa båda veckorna, alliansens partier bara den andra veckan. Är ni villiga att kompromissa?

  – Vi är så klart öppna för att kompromissa, det viktiga är att sjuklöneansvaret minskar eftersom det är så hämmande för företagare.

  Förslaget kostar enligt Miljöpartiet 1,1 miljarder kronor.

  LÄS MER: Fler nyheter om Almedalsveckan

  Därför misslyckadesintervjun med Bildt svd.se WEBB-TV | Fridolin om #mittförstajobb svd.se Gudrun Schyman kokar mot Åkesson svd.se Nu berättar Reinfeldt om #mittförstajobb svd.se SvD MÖTER | ”Två klena år för Sverige” svd.se Läs allt om Almedalen på SvD:s specialsajt svd.se
  Annons
  Annons
  X

  Gustav Fridolin.

  Foto: ERIK MÅRTENSSON/SCANPIX (ARKIV) Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X