Annons
X
Annons
X

Maria Ludvigsson: Fridolin drar åt vänster

Det var i en debatt om bostadsbristen som Maria Ferm i går berättade om MP och tillväxten. Swedbank stod som arrangör och debattanter var Ferm och Sten Nordin. Men för att överhuvudtaget kunna placera Miljöpartiet i diskussionen om bostadsbristens hämmande effekt på tillväxten fick Ferm frågan om MP numer är för eller emot tillväxt.

För så är det med MP, att man inte riktigt vet. Av de frihetliga drag som ibland kom till uttryck under Maria Wetterstrands och Peter Erikssons ledning fanns under partiets senaste kongress absolut ingenting kvar. Fridolin och Romson leder ett parti med gräsrötter som dåligt matchar de favoriserade storstadsväljarnas värderingar.

Maria Ferm svarade mycket riktigt att man eventuellt är för tillväxt men att negativa delar måste tas i beaktande. För miljövänner som hoppas på renare och bättre teknik borde annars tillväxten vara den uppfinningarnas motor till vilken man sätter sitt hopp. Men MP passar.

Annons
X

Likaså har MP då och då varit partiet som påpekat värdet av alternativa aktörer i välfärden. Man var länge varma anhängare av friskolor (framför allt kooperativ på landet) och Mats Pertoft påvisade ofta motsättningen mellan å ena sidan regleringar och myndighetskontroller, å andra sidan innovation och mångfald bland utförarna. Ska alla styras upp enligt central mall, kommer likriktning som på beställning.

När Fridolin i går var huvudperson i Almedalen riktade han in sig på skolfrågan. Men då inte förstått som det innehållsliga och undervisningsrelaterade, utan på skolan som en byggnad. Själva huset. MP vill spendera 1,5 miljarder kronor på arbetsmiljön och rusta upp våra skolbyggnader. Nog finns åtskilligt att önska vad gäller frisk luft, städat och ordnat för studiero, men som huvudsaklig skolpolitisk idé är det tunt.

I kombination med partiets hållning i vinstfrågan blir även gårdagens skolsatsning en vink till väljarna att man drar sig vänster ut. Gräsrötterna blir säkert tacksamma men de som anat liberala inslag i MP rekommenderas härmed ta sin Mats ur skolan.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se
  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X