Annons
X
Annons
X

Friande dom om våldssex överklagas

Samtycke, eget initiativ och erfarenhet hos den 16-åriga flickan friar den 32-årige man som åtalats för grov misshandel i en träff där hon var hans sexslav en helg.
Men domen ska överklagas till hovrätten.

(uppdaterad)

– Det här kommer jag att gå vidare med, säger kammaråklagare Ulrika Rogland till TT.

Men Malmö tingsrätt anser inte att misshandeln var grov eller att mannen visat tillräcklig hänsynslöshet och råhet.

De runt 60 slagen med en träpinne mot rumpa och lår hade varierande styrka och med pauser emellan. Likadant gällde de runt 30 slagen med en linjal mot underlivet. Flickan och mannen hade också enats om ”stoppord” innan, och blåmärken och rivsår har kunnat förklaras, menar rätten.

Annons
X

Samtycket lämnades frivilligt och uttryckligt, och flickan tog själv initiativ till kontakten. I cirka tio dagar diskuterade de vad hon ville göra när de träffades, innan hon kom till mannens lägenhet.

En anhörig som efteråt såg flickans blåmärken larmade polisen.

Det är inte visat att hon på grund av ålder, självskadebeteenden eller annat inte förstått vad hon samtyckte till eller att samtycket inte var allvarligt. Hon hade också tidigare erfarenhet av BDSM-sex och hade kunskap om vad hon gick med på, resonerar rätten.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Men åklagaren tycker att det svåra självskadebeteendet visar att parterna inte var jämställda, och att gränsen har passerats för möjligt samtycke.

  Rogland hänvisar till tidigare domar i Högsta domstolen och till lagens förarbeten.

  – Vad man kan samtycka till är mera ringa misshandel eller möjligen nedre delen av normalgraden och inte det här.

  RFSU understryker att rätten slagit fast att det är upp till varje individ vad man får göra sexuellt så länge det är frivilligt mellan vuxna.

  Olof Risberg, psykolog på Rädda Barnen, säger att flickan nu måste få så mycket hjälp det bara går.

  – Det är otroligt viktigt att hon får stöd och förståelse och att man absolut inte skuldbelägger henne.

  Risberg pekar på att den juridiska åldersgränsen för individuella sexuella beslut är 15 år — men också att svenskar räknas som barn till 18 års ålder.

  Han talar om en inre gräns där vuxna kanske oftare borde fråga sig om de vill att deras egna barn ska utsättas för samma handlingar.

  – Det tycker jag ger mig en hjälp att navigera i det här.

  Annette Fröstberg/TT Tomas Bengtsson/TT

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X