Analys

Bertil Lintner:Friande dom ger hopp i Malaysia

Bertil Lintner

Han tackade Gud för domslutet – men han är ingen religiös fanatiker. Efter att en domare i Kuala Lumpur frikänt Anwar Ibrahim från anklagelser om ”sodomi” kan han nu leda oppositionen i Malaysia. Det faktum att domstolen visade sin självständighet från regeringen togs emot med jubel från de folkmassor som samlats.

Uppdaterad
Publicerad
Annons

Under dagarna före domslutet reste Anwar Ibrahim runt landet och höll tal för att få stöd för den koalition av tre partier som han i praktiken leder. Han lovar att nära hälften av de kandidater som ställer upp i nästa val – som kan komma redan i år – ska vara nya ansikten och bland dem många unga och välutbildade malaysier. Efter årtionden av den gamla politiska elitens dominans blåser det nu nya vindar över Malaysia.

Anwar Ibrahim, som nu är 64, är en gammal muslimsk studentaktivist som tidigare satt i regeringen – men som sparkades 1998 då han började kritisera den dåvarande premiärministern Mahathir Mohamad. Ett år senare dömdes Anwar till sex års fängelse för korruption – och nio år för ”sodomi”, det vill säga han anklagades för att ha haft sexuellt umgänge med en man, vilket är olagligt i Malaysia.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons