Annons
X
Annons
X

Friande dom för fem av sex i arenafallet

Alla utom före detta stadsdelsdirektör Sune Reinhold frias i åtalet rörande arenabygget i Solna. Han fälls för mutbrott medan övriga fem åtalade frias från anklagelserna om bestickning. Välkända finansmannen Erik Paulsson är bland de som frias.

FINANSMANNEN ERIK PAULSSON BLAND DEM SOM FRIAS

Totalt har sex personer stått åtalade i härvan, den mest profilerade av dem entreprenören och finansmannen Erik Paulsson ordförande i Fabege och en av grundarna till börsnoterade byggjätten Peab.

Han frias nu alltså från åtalet om grov bestickning tillsammans med Peabs tidigare vice vd, Anders Elfner. Som en lättnadsreaktion steg Peab:s aktie med drygt 3 procent kort efter att domen offentliggjorts på fredagen.

Även åtalen mot Solnas före detta kommunalråd Lars-Erik Salminen för bestickning alternativt medhjälp till mutbrott ogillas, liksom bestickningåtalen mot mot Lennart Daleke, före detta vd för arenabolaget, och Christian Alexandersson, Vd Swedbank Arena/Arenastaden.

Annons
X

Den enda av de totalt sex åtalade som fälls är alltså före detta stadsdelsdirektör Sune Reinhold. Solnas högsta opolitiska tjänsteman fick under 2007-2008 nära en miljon i ersättning som styrelseordförande i Arenabolaget.

Ersättningen som betaldes ut månadsvis var inofficiell och har av åklagaren betraktats som en muta, vilket alltså Solna Tingsrätt håller med om. Påföljden för Sune Reinhold blir villkorlig dom och 140 dagsböter på totalt 78 000 kronor.

Domen meddelades klockan 11 i dag. För Erik Paulsson har mycket stått på spel. Arenabygget är en flermiljardaffär för Peab, men ekonomiskt har betydelsen varit ännu större.

Både Fabege och Peab har byggt en stor del av sin verksamhet på uppdrag från staten och kommunerna och om en företrädare för ett bolag fälls för bestickning innebär det nämligen i praktiken att bolaget utesluts från offentliga upphandlingar.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X