Annons
X
Annons
X

P J Anders Linder: Friad i rätten och en miljon fattigare

Företagaren Peter Nilsson fick rätt på alla punkter i kammarrätten. Men det kostade på att bli rentvådd. Han fick vänta sex år från husrannsakan hemma i bostaden till den friande domen. Han fick sälja av en del av sitt företag och ligga ute med stora belopp.

När han till sist fick rätt beviljades han 300 000 kronor i ersättning för sina rättegångskostnader. Försvaret hade kostat honom 1,4 miljoner.

Hade han inte varit så stark finansiellt, hade han gått i konkurs.

Annons
X

– Jag fick ett informellt näringsförbud, konstaterade Peter Nilsson under Skattebetalarnas rättssäkerhetsseminarium i går. Jag var inte dömd, men vem vill jobba med en som är misstänkt för skattebrott?

Hans historia är en viktig påminnelse om det ojämna styrkeförhållandet mellan stat och individ. Även en framgångsrik entreprenör blir väldigt liten i mötet i mötet med myndigheterna. För en vanlig småföretagare kan läget bli helt omöjligt. Även om hon har rätt.

Att fullständigt utjämna spelplanen må vara en utopi. Men det allmänna måste göra vad som rimligen är möjligt för att skapa bättre balans. Det handlar om företagsklimatet men framför allt om att vi vill leva i en rättsstat.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Frågorna om kostnadsersättning är avgörande för människors möjlighet att hävda sin rätt, påpekade Clarence Crafoord från Centrum för rättvisa.

  – Balansen blir bättre om de enskilda kan få ersättning i tidigare skeden av processen, sade advokat Börje Leidhammar.

  Ämnet är ganska nedslående, men i går var mungiporna mer uppåt än vanligt. Före jul antog riksdagen den nya Skatteförfarandelagen, som innebär vissa förbättringar. Men framför allt förutskickade man samtidigt utredningar om stärkt rättssäkerhet i tunga frågor som skattetilläggen, den så kallade tredjemansrevisionen och ersättning för ombudskostnader.

  Ett hopp har tänts. Skatteutskottets ordförande, Henrik von Sydow (M) betonade också att riksdagen förväntar sig lagförslag före valet 2014.

  Gott så. Men ta inte ut någon glädje i förskott. Statens fiskala intresse brukar vara väl så starkt som passionen för rättssäkerhet. Ännu har utredningarna inte ens börjat arbeta. Om inte opinionstrycket hålls upp löper alltsammans stor risk att rinna ut i sanden.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X