Annons

Fri press viktigare än någonsin

Tre svenska journalister sitter alltjämt fängslade för att de slagits för det fria ordet. I dag hedrar vi Dawit Isaak, Martin Schibbye och Johan Persson – och fortsätter deras kamp. Det skriver Jonas Nordling, Journalistförbundet, Jeanette Gustafsdotter, Utgivarna och Per Hultengård, Tidningsutgivarna (TU).

Publicerad

I dag uppmärksammas pressfriheten världen över. Det görs sedan 1993 på initiativ av Unesco för att hedra de uppoffringar som skett för att uppnå pressfrihet, och för att påminna världens regeringar om att yttrandefriheten är en grundläggande mänsklig rättighet. På alltför många platser är pressfriheten fortfarande bara en dröm.

Hundratals journalister och publicister sitter alltjämt fängslade trots att allt de gjort sig skyldiga till är att hävda sina mänskliga rättigheter. Det är deras uppoffringar vi hedrar i dag. Tre av dem är svenskar, fängslade i Eritrea och Etiopien. Dawit Isaak har vägrats en rättegång i tio år. Martin Schibbye och Johan Persson är dömda för medhjälp till terrorism. Men det enda som dessa tre har gjort sig skyldiga till är att slåss för det fria ordet.

Annons
Annons
Annons
Annons