Annons
X
Annons
X

”Fri invandring går inte att kombinera med en välfärdsstat”

Det är en okränkbar rättighet att få fly från krig och förstörelse. Däremot kan ingen förvänta sig att komma till Sverige och räkna med att permanent försörja sig på andras bekostnad. Det skriver Benjamin Dousa, Muf, i en replik till SSU och S-studenter.

Benjamin Dousa
Benjamin Dousa Foto: Jonas Lovéus

REPLIK | FLYKTINGPOLITIK

Philip Botström, SSU, och Elin Ylvasdotter, S-studenter, skriver i ett debattinlägg i SvD (4/4) att Sverige borde öka sitt flyktingmottagande och förbli en humanitär stormakt. Det vare sig Socialdemokraterna eller SSU hittills har svarat på är vem som ska stå för finansieringen. Redan idag har de indirekta och direkta migrationskostnaderna nått gränslösa proportioner. Fri rörlighet går inte att kombinera med ett av världens mest generösa välfärdssystem.

Vi i Moderata Ungdomsförbundet tycker att Sverige ska stå öppet mot omvärlden, oavsett om det rör sig om handel, arbetskraftsinvandring eller människor på flykt. Det är en okränkbar rättighet att få fly från krig och förstörelse. Däremot kan ingen förvänta sig att komma till Sverige och ha som affärsidé att permanent försörja sig på andras bekostnad. Därför behövs ett nytt samhällskontrakt med långsiktiga lösningar i migrationsfrågan.

För det första borde offentliga migrations- och integrationskostnader istället vara en individuell investering. I ett system där boende och stödinsatser finansieras genom enskilda lån, och inte på skattsedeln för alla, blir också toleransen för öppenheten större. Det skulle medföra en maktförflyttning där nyanlända själva kan bestämma vilka, mer eller mindre effektiva, stödinsatser man vill betala för.

Annons
X

Den andra delen i en långsiktigt hållbar migrationspolitik är ett kvalificeringsrekvisit i välfärdsapparaten. Svensk välfärd bör i större utsträckning liknas vid ett försäkringssystem där de som betalat in också kan förvänta sig utbetalningar. Det är orättvist att nyanlända får exempelvis föräldrapenning utan att först ha gjort rätt för sig och arbetat. Men bara ett riktigt arbetarparti kan såklart se den orättvisan.

SSU vill att Sverige ska vara en humanitär stormakt och är stolta över att fler per capita sökt asyl i landet under nuvarande regering än någonsin tidigare. Samtidigt undviker de helt kostnadsfrågan och svarar inte på hur fler ska komma i arbete. Vi är ungdomsförbundet för alla som gör rätt för sig, och där går inte fri invandring att kombinera med en välfärdsstat.

Benjamin Dousa

Stäng

SvD:s NYHETSBREV – dagens viktigaste nyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  förbundsordförande Moderata Ungdomsförbundet

  Annons

  Benjamin Dousa

  Foto: Jonas Lovéus Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X