Frejdig Mozart ger gott humör

Under strecket
Publicerad
Annons

Zaide
Kulturhuset: Stockholmsterassen
Musik: W.A. Mozart
Libretto: A. Schachtner
Översättning libretto: Linda Mallik
Dialog & regi: Gita Mallik
Dirigent: Linda Mallik
Scenografi & kostym: Erika Ökvist
Medverkande: Caroline Gentele, Kristian Flor, Anders Annerholm, Petter Petersson

Mozarts sångspel ”Zaide” (1779/80) brukar beskrivas som en ofullbordad förstudie till hans ”Enleveringen ur seraljen” som komponerades två år senare. Systrarna Linda och Gita Mallik har tagit initiativet till svensk premiär med ett uppförande på Kulturhusets takterass och det finns verkligen många trådar mellan de båda musikdramatiska verken. Intrigerna har klara syskondrag med sultaner, slavar och haremsväktare placerade i det västeuropeiska 1700-talets teaterexotiska fantasibilder av turkisk miljö. Och redan ”Zaide” präglas av mozartskt flödande lätthet och frisk vitalitet.
”Zaide” kom aldrig att uppföras i Wien som tänkt var, eftersom stadens teatrar stängdes under sorgeperioden efter kejsarinnan Maria Theresias död och
då Mozart i stället kom att arbeta med beställningar på nya operaverk. Texten skrevs av Mozarts vän, hovmusikern Andreas Schachtner. Den talade dialogen finns inte bevarad, men regissören Gita Mallik har skrivit en ny som binder samman musiknumren. Dirigenten Linda Mallik leder den minimerade orkesterns sju musiker och de fyra sångarna fram till den känslotäta kvartetten i den dramatiska konfliktens kulmen och lyckliga upplösning.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons