Freivalds tvingas avgå enligt PR-konsult

Ingen pudel eller PR-trick i världen kan hjälpa Laila Freivalds. Hennes rådgivare borde tala om för henne att det är dags att gå. Det säger Paul Ronge, före detta journalist och PR-konsult.

Under strecket
Publicerad
Annons

Paul Ronge lär makthavare hur de ska rida ut kriser och offentlig kritik. Att en negativ image går att förändra är utgångspunkten för hans jobb.
Fallet Freivalds är extra knepigt. Laila Freivalds har fått rollen som skurk både i medier och hos stora delar av allmänheten men problemet är inte mediebilden utan hennes eget handlande, menar han:
– Hennes offentliga agerande kännetecknas av en oförmåga att utstråla empati. Redan tidigt efter katastrofen upplevde anhöriga till offren och de överlevande det hon gjorde som någon sorts PR-utspel.
Katastrofkommissionens svidande kritik 1 december riktades främst mot Göran Persson. Men stormen därefter har alltmer kretsat kring utrikesministern. Enligt Paul Ronge begick Freivalds exempelvis ett kardinalfel när hon i en intervju med nyhetsmagasinet Fokus talade om resebolagens del i det misslyckandet.
– Den typen av angrepp mot andra är helt förbjudet som mediestrategi, säger Paul Ronge.

Även PR-konsulten Cecilia Reuterberg anser att Freivalds hamnat i en snabbt roterande negativ spiral.
– En person som gör anspråk på att vara ledare både måste vara äkta och framstå som äkta, säger hon.
Hon vill ge utrikesministern rådet att lära sig av Jan O Karlsson. Under sin tid som statsråd hamnade han upprepade gånger i blåsväder. Varje gång klarade han stormen genom att be om ursäkt.
PR-konsulten Pål Marius Jebsen var den som myntade begreppet att göra en pudel om Karlssons totala ursäkter in i TV-kamerorna. Han tror att Laila Freivalds fortfarande kan komma loss från kritikstormen:
– Hon måste be om ursäkt i en annan miljö, en annan setting för att komma bort från bilden av en stel politiker bakom sitt skrivbord. Kanske direkt till anhöriga? föreslår Pål Marius Jebsen.
Paul Ronge däremot tror inte att någon ”quick fix” längre kan göra skillnad:
– Det är dags att gå. Det är alltid bättre att lämna festen själv än att bli utkastad av värden.
Laila Freivalds förklarade i fredags att hon inte tänker avgå och att hon vill sitta kvar som utrikesminister även efter nästa val.

Annons
Annons
Annons