Freivalds får bottenbetyg

Regeringen som helhet och särskilt Göran Persson och Laila Freivalds får dåligt betyg av allmänheten för hanteringen av flodvågskatastrofen i Sydostasien. Bäst betyg får hjälporganisationerna och sjukvården.

Under strecket
Publicerad
Annons

0 Hur tycker du att regeringen hanterade flodvågskatastrofen i Sydostasien?
Foto; Ingvar Karmhed
Under rubriken ”Efter flodvågskatastrofen” har Krisberedskapsmyndigheten med hjälp av Demokratiinstitutet vid Mittuniversitetet i Sundsvall undersökt svenska folkets åsikter och förtroende för medier, myndigheter och politiker.
Resultaten av de 1001 telefonintervjuer som genomförts med ett slumpmässigt representativt urval av svenska medborgare visar att en majoritet har ett litet förtroende för hur regeringen hanterade flodvågskatastrofen. Lägst betyg får utrikesminister Laila Freivalds, 81 procent av de intervjuade har ganska eller mycket litet förtroende för hennes agerande efter tsunamin. Motsvarande tal för statsminister Göran Persson, är 67 procent.
I de fokusgrupper som också ingår i undersökningen finns dock en något annan bild.

– Flera tycker att Laila Freivalds fått stå vid skampålen något oförtjänt. De tycker att Göran Persson kommit för lindrigt undan, säger Lars Nord, en av rapportförfattarna
från Demokratiinstitutet.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons