Annons

Fredsyran utvidgas på Afrikas horn

Somalias president Mohamed Abdullahi Mohamed, som nu är en av parterna i avspänningen på Afrikas horn. I kölvattnet av freden mellan Etiopien och Eritrea har även Somalia och Eritrea "lappat ihop" sina trasiga förbindelser. Arkivbild.
Somalias president Mohamed Abdullahi Mohamed, som nu är en av parterna i avspänningen på Afrikas horn. I kölvattnet av freden mellan Etiopien och Eritrea har även Somalia och Eritrea "lappat ihop" sina trasiga förbindelser. Arkivbild. Foto: Farah Abdi Warsameh/AP/TT

Somalia och Eritrea återupprättar sina inbördes diplomatiska förbindelser. Sedan "istiden" brutits mellan Eritrea och Etiopien, efter två årtionden, står nästa konflikt på tur för normalisering på Afrikas horn.

Under strecket
TT
Publicerad

Somalias president Mohamed Abdullahi Mohamed har varit på tredagarsbesök i Eritreas huvudstad Asmara. I en gemensam kommuniké meddelar han och värden Isaias Afwerki, president i Eritrea, att de ska utbyta ambassadörer igen och verka för regional fred, stabilitet och ekonomisk integration.

Islossningen i regionen tog fart i våras när Etiopiens nytillträdde premiärminister Abiy Ahmed meddelade sin avsikt att följa en dom från 2002 och dra tillbaka etiopisk trupp ur ockuperade områden som enligt domen tillhör Eritrea. Sedan dess har det gått fort, bland annat har flygförbindelser återupptagits mellan huvudstäderna Addis Abeba och Asmara.

Annons
Annons
Annons