Annons

Michael Ståhl:Fredspristagaren och den etiopiska ofreden

Etiopiens premiärminister, Nobelpristagaren Abiy Ahmed.
Etiopiens premiärminister, Nobelpristagaren Abiy Ahmed. Foto: Themba Hadebe/AP

För ett år sedan tilldelades han Nobels fredpris, nu står han i centrum för de i dagarna uppblossade stridigheterna i ett Etiopien som hotas av statskollaps. Paradoxalt nog är det Abiy Ahmeds inbjudande och toleranta förhållningssätt till politiska rivaler som verkar ha öppnat Pandoras ask.

Under strecket
Publicerad

Förra året utdelades Nobels fredspris till Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed ”för sitt arbete för fred och internationellt samarbete och särskilt för sitt avgörande initiativ för att lösa gränskonflikten med grannlandet Eritrea”. Valet kritiserades omedelbart för att det hade delats ut för tidigt, men samtidigt fästes stora förhoppningar vid den unge etiopiske ledarens förmåga att leda sitt land och regionen vidare i demokratisk och fredlig riktning. Skulle kommittén göra om sitt val idag om ledamöterna hade kunnat skåda ett år in i framtiden? 

Abiys tillträde år 2018 hälsades med jubel. Han signalerade något nytt. Efter tre år av massiva protester hade den styrande politiska konstellationen EPRDF (Ethiopian People’s Revolutionary Democratic Front) börjat krackelera. Regeringschefen avgick och det gamla gardet sökte en ersättare som de trodde sig kunna kontrollera – Abiy Ahmed. 

Annons
Annons
Annons