Annons
X
Annons
X

Fredspriset bör bli en väckarklocka för oss

BRÄNNPUNKT | ETT ÅR EFTER VÁCLAV HAVELS DÖD

Det är oacceptabelt att enskilda EU-länder kränker mänskliga rättigheter.
Birgitta Ohlsson

I dag är det exakt ett år sedan en av Europas allra viktigaste röster tystnade. Och frihetskämpen Václav Havels röst tål att påminnas om inte minst nu när den Europeiska unionen mottagit Nobels fredspris.

Havel symboliserade som dramatiker, politiker och sedermera president mer än någon annan ett Öst- och Centraleuropa som gick från gammal kommunistisk diktatur till modern demokrati och marknadsekonomi. Han var demokratikämpen som ledde den oblodiga sammetsrevolutionen för frihet i sitt land, Tjeckoslovakien, 1989. Han var människorättsaktivisten och en av de främsta förgrundsgestalterna i oppositionsgruppen Charta 77. Han blev som folkvald både Tjeckoslovakiens siste och Tjeckiens förste president.

Annons
X

Havels röst behövs mer än någonsin när en värderingskris växer fram i skuggan av den ekonomiska krisen. Det är djupt sorgligt att hatets ideologier och i dess kölvatten antiziganismen, antisemitismen, islamofobin, rasismen och homofobin breder ut sig i Europa.

EU är inte perfekt och blir aldrig mer än vad medlemsstaterna gör det till. Vi måste fortsätta att göra vår hemläxa på frihetsfronten och kan inte leva på gamla meriter. Det räcker inte att tala om vackra ord i fördragen – utan ska EU vara världsbäst på fred, frihet och demokrati är det oacceptabelt att enskilda EU-länder kränker mänskliga rättigheter. Låt fredspriset bli en väckarklocka för att vända denna dystra trend. Precis som Havel skrev:

”Vi lever i ett system där ord kan skaka en hel regering, där ord kan bevisa sig mäktigare än tio militära divisioner.”

Stäng

SvD:s NYHETSBREV – dagens viktigaste nyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Det är ju det som är EU:s största styrka och viktigaste uppdrag. Europa som bärare av frihetsvärderingar. Det är som värderingsbärare den Europeiska unionen varit det mest framgångsrika demokratiprojektet i världshistorien.

  BIRGITTA OHLSSON (FP)

  EU-minister

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X