Annons
X
Annons
X

Fredsoptimism från Condoleezza Rice i Ramallah

USA:s utrikesminister ser fram emot att israeler och palestinier återupptar fredssamtal ”så snabbt som möjligt”. Men efter våldsvågen runt Gaza vill inte palestiniernas president ange någon tidpunkt.

Av AFP, TT
(uppdaterad)
Foto: GUO LEI

– Vi ser fram emot att förhandlingarna återupptas så snabbt som möjligt, sade utrikesminister Condoleezza Rice på besök i Ramallah på tisdagen.

– Jag tror fortfarande att det kan göras, tillade hon angående målet om en slutgiltig fredsuppgörelse i år.

President Mahmud Abbas bröt kontakten med israelerna i samband med den judiska statens blodiga offensiv mot Gazaremsan i helgen. På den gemensamma presskonferensen med Rice undvek han att svara på frågan om när förhandlingar skulle kunna börja igen. Men han lät inte helt avvisande:

Annons
X

– Jag insisterar på en fullständig vapenvila i Gazaremsan och på Västbanken så att vi kan uppnå målet att göra 2008 ett fredens år.

Han uppmanade islamistiska Hamas, som har makten i Gaza, att sluta skjuta raketer över gränsen, men lade större delen av skulden på Israel.

– Det går inte att rättfärdiga den israeliska arméns dödliga handlingar under de senaste dagarna.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Den senaste veckan har över 120 palestinier mist livet i konflikten, medan dödssiffran på den israeliska sidan uppgår till bara 3.

  Tidigare på tisdagen höll Rice tillsammans med sin egyptiske kollega Ahmad Abu al-Ghayt presskonferens i Kairo, det första stoppet på veckans Mellanösternresa.

  – Det står väldigt klart att Hamas beväpnas, och att det delvis beväpnas av Iran, sade hon.

  – Om Hamas beväpnas av Iran och ingen försöker förbättra den legitima Palestinska myndighetens säkerhetsförmåga, då är det inte särskilt bra.

  Efter middag med Israels premiärminister Ehud Olmert på tisdagskvällen fortsätter Rices besök med nya möten med såväl israeler som palestinier under onsdagen.

  Gaza/Kairo TT-AFP

  Annons
  Annons
  X
  Foto: GUO LEI Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X