Fredriksen större än Onassis

Under strecket
Publicerad
Annons

OSLO Världens största tankredare, norrmannen John Fredriksen, gör en inbrytning på containermarknaden. I all hemlighet har han fördubblat sin ägarandel till tio procent av det stora nederländska rederiet Royal Nedlloyd, som har en flotta på 160 fartyg.
John Fredriksen är genom sitt investeringsbolag Hemen Holding huvudägare i Frontline. Med det senaste årets höga frakthyror för oljelaster gjorde rederiet en rek-ordvinst för andra kvartalet i år på 170 miljoner dollar. Aktiekurs-en på Oslo Börs har gått från 170 kronor i maj, till 285 kronor i går.

Frontline meddelade i augusti att de tre torrlastfartyg som rederiet fått med på köpet när det övertag-it andra tankrederier, ska skiljas ut som en egen affärsverksamhet. I det nya rederiet skulle det också finnas rikligt med kontanter för en aggressiv tillväxt. Tack vare Kinas stora efterfrågan på stål, kol och livsmedel har torrlast- rederierna gyllene tider just nu.
Men kontantströmmen från oljefrakterna är så stor att Fredriksen nu expanderar även till
den traditionella linjefarten, där färdiga industrivaror och annat som får plats i containrar fraktas med fartyg som går i fasta rutter.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons