Fredrik Sjöberg: Så hittar du dold skärgårdspärla

Bullerö i Stockholms yttre skärgård.
Bullerö i Stockholms yttre skärgård. Foto: Lars Pehrson, illustration: Staffan Löwstedt

I stället för en långhelg i Paris reser Fredrik Sjöberg till Bullerö, en undangömd pärla i skärgården. Här finns en utsikt som slår Eiffeltornet med marginal och dessutom är denna hemester näst intill gratis.

Under strecket
Publicerad
Författaren Fredrik Sjöberg.

Författaren Fredrik Sjöberg.

Foto: Veronica Kindblad/TT
Bruno Liljefors ateljé och jaktstuga är i dag museum.

Bruno Liljefors ateljé och jaktstuga är i dag museum.

Foto: Fredrik Sjöberg
Annons

Författare har som bekant alltid semester och är därför experter på området. Vi själva anser visserligen att det är tvärtom, att vi aldrig har semester, jobbar jämt, saknar fungerande fordon och har så komiskt låga inkomster att vi helt enkelt inte kan resa till platser på vykortsavstånd hemifrån. Men även om författarens egen version av saken är sann, leder erfarenheten till expertis, då nöden föder kreativitet.

Som alternativ till en långhelg i Paris och alla andra semestrar som nu har brunnit inne, vill jag sålunda rekommendera något enklare, billigare och framför allt bättre. Åk till Bullerö! Bor man i Stockholm är ön dessutom nära; bussen från Slussen till Stavsnäs tar tre kvart och båten därifrån ungefär lika lång tid. Efter mindre än två timmar är man framme, längst ut i havsbandet. Promenaden upp till Bruno Liljefors ateljé och jaktstuga, numera museum, tar tio minuter. Utsikten mot Almagrundets fyr vid horisonten slår Eiffeltornet med marginal.

Annons
Annons
Annons