Annons

Fredrik Segerfeldt: Konspirationsteorierna från Norra Bantorget

LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson tackar statsminister Stefan Löfven (S) efter talet på LO:s valkonferens på Folket hus i Stockholm i januari.
LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson tackar statsminister Stefan Löfven (S) efter talet på LO:s valkonferens på Folket hus i Stockholm i januari. Foto: Hossein Salmanzadeh/TT
Under strecket
Publicerad

I den marxistiska världen genomsyras samhället av en konflikt mellan arbete och kapital. Eftersom de som jobbar i företagen är många fler än de som äger dem så leder en normal demokratisk process till att de som jobbar i företagen bestämmer. Och deras materiella intressen gör att de röstar till vänster, företrädelsevis på Socialdemokraterna, och att de är med i facket. Det senare är särskilt viktigt för de som av någon anledning fortfarande kallas ”arbetare”, vilket numera betyder ”de som jobbar i ett yrke som något av LO:s medlemsförbund organiserar”.

Det är ur detta perspektiv man ska se de återkommande, ofta konspirationsteoretiska, attackerna på näringslivets opinionsbildning. Det anses skumt, illegitimt och på gränsen till odemokratiskt att företag och deras organisationer verkar i offentligheten. Pengastinna intressen sägs med falsk propaganda lura människor att inta ståndpunkter de inte borde ha, och att rösta på något annat än deras eget bästa. Nu senast är det Arenagruppen som släppt en mycket förvirrad rapport som ska visa hur mycket mer pengar näringslivet – och därmed borgerligheten – satsar i valrörelsen. De kommentarer som följt har varit lika förvirrade.

Annons
Annons
Annons