Annons
X
Annons
X

Fredrik Reinfeldt vill ha ett femte jobbskatteavdrag

Fredrik Reinfeldt (M) vill ha ett femte jobbskatteavdrag, meddelade statsministern i sitt sommartal. Samtidigt höjde han tonen mot oppositionsledaren Stefan Löfven (S), som han kallade ”hycklare”.

[object Object]
Moderaternas partiledare Fredrik Reinfeldt. Foto: ANDERS WIKLUND/SCANPIX

Fredrik Reinfeldt inledde sitt sommartal med några ord om Egypten.

– Situationen i Egypten är ett allvarligt bakslag för alla som hoppades på den arabiska våren. Nu får många människor sätta livet till i en omfattande våldsanvändning. Våld föder våld och sätter taggar i människor. Militärstyret måste ge vika för ett civilt styre, vägen till demokrati måste återupptas, sade Reinfeldt inför ett hav av ljusblåa regnponchos i skärgårdsidyllen.

I sitt tal tog Reinfeldt upp ett återkommande tema: Kritiken mot att oppositionen inte går till val på en gemensam plattform. Reinfeldt varnade för ”kaotiska nattförhandlingar” där partierna tvingas göra eftergifter som de inte kan förklara för väljarna om Stefan Löfven blir statsminister.

Annons
X

– Vi måste erkänna att Sverige har två partier runt 30 procent, och sex under tio procent. Ingen kan ensam begära regeringsmakten, man måste reagera med andra. Jag ställer vårt regeringsalternativ mot ett som mest bygger på skisser från enskilda partier, som inte har några framförhandlade gemensamma förslag.

Reinfeldt gick också till hård attack mot Stefan Löfven (S), som han kallar ”hycklare” eftersom Socialdemokraterna gett besked att de inte kommer att ta bort tidigare jobbskatteavdrag om de kommer till makten.

– Jag fattar det inte. De låtsas som om det inte behövs innan, sedan när det genomförts är det omistligt för alla. Det finns ett ord för det, hyckleri. Det är den moderna svenska socialdemokratin.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Oppositionen liknade han vid en orkester som aldrig övat ihop.

  – Vi har Gustav Fridolin med eviga trumpetsolon till melodin Se på mig. Jonas Sjöstedt som slår på allt som rör sig, i något som möjligen kan vara Internationalen. Längst bak, i förhoppningen att ingen ser honom, Stefan Löfven som spelar triangel med en tändsticka. Det är inte ljuv musik.

  Men Reinfeldt gav också ett erkännande till tidigare socialdemokratiska regeringar, och liknar regerandet som ett pusselbyggande.

  – Våra företrädare har byggt ut ett välfärdssamhälle som många medborgare uppskattar. Vi har inte mandat att plocka isär det pusslet. Pussel fungerar så att man förändrar det man ser, men det blir sämre om man tar bort pusselbitar. Vi har lagt till viktiga pusselbitar i vår tid, som arbetslinjen och att människor får fatta fler egna beslut, sade Reinfeldt i sitt tal.

  Tre viktiga löften från 2010 års valmanifest återstår för regeringen, vilka skulle kosta totalt 16 miljarder kronor:

  • Ett femte jobbskatteavdrag, kostnad 12 miljarder kronor.

  • Höjd brytpunkt för statlig skatt, kostnad 3 miljarder kronor.

  • Sänkt skatt för pensionärer, kostnad 1,1 miljarder kronor (pensionärsskatten sänktes till en kostnad av 7,5 miljarder 2011, men 1,1 miljarder återstår för att vallöftet ska vara helt uppfyllt).

  Reinfeldt gav redan på lördagsförmiddagen på en pressträff på M/S Riddarfjärden, på väg ut till sitt sommartal i Strandvik, besked om Moderaternas utgångspunkt i budgetförhandlingarna med övriga allianspartier: Hela skattepaket på 16 miljarder ska genomföras i valbudgeten. Det är alltså Moderaternas vilja, inte en överenskommelse mellan de fyra regeringspartierna.

  – Vårt första skäl är att det är jobbskapande. Det är oerhört viktigt att det man gör ger drivkrafter för arbete, sade Reinfeldt när den björksmyckade båten gled fram mellan lyxiga villor i Stockholms skärgård.

  Det andra skälet är enligt honom att reformerna riktas till vanligt folk.

  – I procent betyder det att vi gör mest för undersköterskan, näst mest för sjuksköterskan och minst för läkaren. I kronor innebär det nästan lika mycket för en läkare som för en sjuksköterska. Det leder till att inkomstklyftorna minskar. Det betyder allra mest för de som tjänar lite, sade Reinfeldt.

  Då räknar Moderaterna emellertid bara på det femte jobbskatteavdraget, och inte den höjda brytpunkten för statlig skatt, som enbart påverkar personer med högre inkomster.

  Den höjda brytpunkten för statlig skatt innebär enligt statsministern att 110 000 personer slutar betala statlig inkomstskatt.

  Reinfeldt anger som tredje skäl för skattepaketet att det stärker svensk ekonomi.

  – Vi måste ansvara för att svensk ekonomi är stark och trovärdig, då blir investeringsklimatet bra. Men också använda styrkan i svensk ekonomi till att tillföra energi och skydda svenska jobb när efterfrågan på svenska varor är dålig.

  Reinfeldts sommartal är en viktig arena för utspel inför höstbudgeten i september – ett tillfälle han inte brukar försitta – och årets budget är extra viktig eftersom det är regeringens sista inför riksdagsvalet nästa år.

  Reinfeldts sjunde sommartal kan med andra ord ses som en avspark inför ”supervalåret” 2014 då det även är EU-parlamentsval. Nu anger statsministern tonen för Moderaterna och regeringen.

  I slutet av augusti ska regeringen samlas på Harpsund för att komma överens om prioriteringarna i höstbudgeten.

  Finansminister Anders Borg (M) har tidigare signalerat han vill ha en expansiv budget inför valåret 2014 för att få fart på ekonomin.

  Annie Lööf (C) flaggade i sitt sommartal tidigare i veckan emellertid för att skattesänkningarna kan bli lägre än utlovat, och att nivåerna inte är ”huggna i sten” eftersom det ekonomiska läget är kärvt.

  Göran Hägglund (KD), som inte håller något sommartal, uteslöt vid en pressträff i går inte heller att det kan bli ett mindre jobbskatteavdrag än lovat, givet det ekonomiska läget. Han klargjorde också att KD prioriterar sänkt pensionärsskatt före ett femte jobbskatteavdrag.

  Annons
  Annons
  X

  Moderaternas partiledare Fredrik Reinfeldt.

  Foto: ANDERS WIKLUND/SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X