Annons
X
Annons
X

Fredrik Reinfeldt: ”Ohly är kolerisk”

Personangreppen fick ofta större utrymme än sakfrågorna – i huvudsak arbetslöshet, sänkta skatter och finanskris – under höstens första partiledardebatt i riksdagen. Lars Ohly (V) anklagade Fredrik Reinfeldt (M) för att vara aggressiv och självgod. ”Du är kolerisk”, kontrade Reinfeldt.

Så var partiledardebattens första två timmar.

Fredrik Reinfeldt.
Fredrik Reinfeldt. Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX

Perspektiv

SVD.SE FÖLJDE PARTILEDARDEBATTEN DIREKT

Mona Sahlin (S) kliver upp i talarstolen som första talare. Hon inleder sitt tal med en försvarsinriktad attack mot motståndarna.

– Om ganska precis tio minuter kommer Fredrik Reinfeldt och alliansen att gå till hårt angrepp mot mig. För att jag står för något annat än den arbetslöshetsallians som i dag styr Sverige, säger hon.

Socialdemokraterna vill bland annat ta itu med att den stigande arbetslösheten och bristen på skolor.

Annons
X

– Någonting håller på att gå i grunden fel i Sverige. Jag tänker förbättra de ekonomiska förutsättningarna för ensamstående med barn. Vad tänker ni på, som i stället lånar till skattesänkningar för de som redan har mest? Sverige slits isär. Utanförskapet har vuxit med 70 000 personer under den här mandatperioden, säger Mona Sahlin.

Sänkta skatter, arbetslöshet och finanskris är Mona Sahlins tydliga huvudämnen.

– Den borgerliga regeringen startade med mycket starka förutsättningar, högkonjunktur och starka finanser. De betedde sig som om solen alltid skulle skina. Det håller inte att sälja ut samhället i solsken och skylla på global kris när regnet kommer, säger hon.

Turen går till statsminister Fredrik Reinfeldt, som begärt att svara på Mona Sahlins anförande:

– Jobben, säger Mona Sahlin. Var är då jobbpolitiken? Hur kan man hävda att det ger jobb när man för en politik som höjer skatten för 4,5 miljoner löntagare? Hur blir det fler jobb av att vårdbiträden i Sverige får betala mer skatt?

Mona Sahlin:

– Jobben, säger magister Reinfeldt. Som om inte svenska folket kan räkna. Som om inte svenska folket har sett att jobben försvunnit och klyftorna ökat mellan de som jobbar och de som inte jobbar. Det är inte speciellt ansvarsfullt att hela tiden stå och skylla på andra, svarar den socialdemokratiska partiordföranden.

Roger Tiefensee (C) kritiserar den rödgröna alliansens ”ansvarslösa ungdomspolitik”, som försvårar för unga människor att komma ut på arbetsmarknaden. Mona Sahlin kontrar med att Sverige slår Europarekord i ungdomsarbetslöshet. ”Jobben för de unga har inte blivit fler”, menar hon.

Jan Björklund (FP) menar att de rödgröna förlorade valet 2006 på jobben och att de i dag för samma politik.

Göran Hägglund (KD) går till angrepp mot Vänsterpartiet, som sagt nej till de ordningsregler som sattes upp av de fyra borgerliga partierna och Socialdemokraterna under 1990-talets finanskris.

– Kan Mona Sahlin garantera att Vänsterpartiet inte får ekonomiskt inflytande över en vänsterpolitik?, undrar Hägglund.

– Jag hoppas att jag kan garantera att Kristdemokraterna inte får inflytande över föräldrapenning och barnomsorgspolitik efter valet 2010, replikerar Mona Sahlin syrligt och drar ner applåder.

Fredrik Reinfeldt kliver upp i talarstolen. Även hans tal har en tydlig ekonomisk profil.

– Vårt jobbskatteavdrag är ingenting som hittats på i Anders Borgs huvud och inte finns någon annanstans. ”Jag vill jobba vidare med ett jobbskatteavdrag”, sa Obama under valet i USA. I Sverige är det alliansen som är bärare av denna politik för att få fler i arbete, säger Reinfeldt.

”Socialdemokraterna längtar tillbaka till en politik där folk stämplas i pannan – du har jobbat färdigt”, menar Reinfeldt, vars anförande är betydligt aggressivare än Mona Sahlins.

– Det kanske är nytt för många här i dag att det finns en global finanskris. Finanskrisen nämns inte ens i Mona Sahlins anförande. Är det ett seriöst sätt att diskutera ekonomisk politik? Vi ska inte stå här och låtsas som att finanskrisen inte finns, säger han och går till hård attack mot Sahlins sätt att beskriva den borgerliga alliansens politik.

– Har vi bara en finanskris? Jag förväntar mig att vi har en regering också. Fredrik Reinfeldt gör alltid ett nummer av att man inte är ansvarsfull varje gång man är kritisk. Ska vi göra vågen varje gång ni lägger fram förslag?, svarar Mona Sahlin.

I sin slutreplik angriper Fredrik Reinfeldt återigen Mona Sahlins kritik av regeringen och bristen på egna visioner.

– Om Mona Sahlin använde lite mindre av sin tid till att recensera sina motståndare och i stället beskriva sin politik så vet vi vad de vill. Just nu vet vi inte vad för politik sossarna för.

Lars Ohly försvarar Mona Sahlin med angrepp på Fredrik Reinfeldt, som han beskriver som ”aggressiv, självgod och osaklig”. Personangreppen får ytterligare utrymme i debatten när Reinfeldt svarar med att kalla Lars Ohly ”kolerisk”.

Nivån höjs något i och med Maria Wetterstrands (MP) intåg på banan. Hon ignorerar tidigare personangrepp mellan Reinfeldt, Sahlin och Ohly, och introducerar miljöaspekterna i debatten.

”De framtida jobben ligger i miljöfrågorna”, säger Wetterstrand. Fredrik Reinfeldt, betydligt kylare än under utbrottet mot Mona Sahlin tidigare, håller med och talar om världens beroende av fossila bränslen. ”Jag är rädd för att miljö- och klimatarbetet inte går fort nog”, säger han.

Även Maud Olofssons (C) inhoppare Roger Tiefensee är i sitt tal inriktad på ekonomisk politik.

– En försvagad arbetslinje som oppositionen står för kan bara leda till en sak: färre jobb och färre välfärd.

Även kärnkraftverkens vara eller icke vara diskuteras flitigt efter Roger Tiefensees anförande.

Jan Björklund (FP) lyfter fram Sveriges militära inblandning i Afghanistan i sitt anförande. Enligt Jan Björklund kommer ”tyrannerna återigen ta över makten” om Sverige drar tillbaka sina trupper.

– Till er som i dag kämpar för freden i Afghanistan vill jag säga: tro inte på de svenska riksdagspartier som säger att ert arbete inte är rättfärdigat. Er insats är viktig för världen och för Afghanistan. Fem av partierna hemma i Sverige stödjer helhjärtat era insatser, säger Björklund.

Därefter går utbildningsministern in på sin egen hjärtefråga: skolan. ”Vi vill inte återgå till en rödgrön flumskolepolitik” är hans budskap. Han kallar genomgående den rödgröna alliansen för ”vänstertrojkan” under sitt anförande.

TV: Sahlin går hårt åt statsministern

I samarbete med TV4

Annons
Annons
X

Fredrik Reinfeldt.

Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX Bild 1 av 2
Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X