Annons
X
Annons
X

Fredrik Reinfeldt blickar tillbaka i sitt tal på M-stämman

Fredrik Mellgren rapporterar direkt från Fredrik Reinfeldts tal på moderaternas stämma.

Foto: CONNY SILLÉN / SCANPIX

Fredrik Mellgren, reporter: Örebro:

Klockan 11 ska Moderatledaren Fredrik Reinfeldt inleda sitt andra tal under den pågående partistämman. Han väntas tala återblickande om den resa som partiet gjort under hans ledning sedan 2003 och om Alliansens dryga fem år vid makten.

En kort paus i debatten väntas nu innan salen på Conventum kommer att fyllas av de 200 ombuen.

Annons
X

Fredrik Mellgren, reporter:

Ombuden är på plats och nu kommer partiledare Reinfeldt upp på scenen.

Fredrik Mellgren, reporter:

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Först ett stort tack för förtroende att fortsätta som partiledare och vinna ett tredje val 2014.

  Fredrik Mellgren, reporter:

  Ett parti i rörelse och ta in att Sverige förändras. Men låt oss blicka tillbaka en del.

  Fredrik Mellgren, reporter:

  Det började med utanförskapet. Det var det svar som Socialdemokraterna gav på problemen på arbetsmarknaden. Allt fler slussades ut till bidrag och förtidspensioner.

  - - -

  Fredrik Mellgren, reporter:

  Vi såg ett behov att ändra politiken. Ett problem mitt i livet var S svar alltid att de ska ut ur arbetslivet. Åkte runt och dolde resultatet av sin politik.

  Fredrik Mellgren, reporter:

  Vi utmanade och sade att detta måste få ett slut. Vi sade att den nya politiken måste bygga på en arbetslinje.

  Fredrik Mellgren, reporter:

  Det är bra för människor att arbeta. Jobb synliggör oss som människor, arbetsgemenskap och stå på egna ekonomiska ben. Man måste få jobb efter arbetsförmåga, alla behövs och alla typer av jobb behövs.Drivkrfaterna måste förbättras. Vi har sänkt inkomstskatterna med 70 miljarder sedan vi tillträdde för lång och medelinkomsttagare.

  Fredrik Mellgren, reporter:

  I valrörelsen 2006 var vi det tydliga och realistiska alternativet och nu ser vi ut att vara det enda alternativet, säger Reinfeldt och får pplåder.

  Fredrik Mellgren, reporter: Vi har nu fått ner skattetrycket till 44 procent.

  Fredrik Mellgren, reporter:

  Vi tycker olika i svensk politik. Men vi är ensamma om att vilja att vanliga människor som jobbar ska få mer pengar i plånboken.

  Fredrik Mellgren, reporter:

  Sjuksköterskor och lärare är två viktiga grupper som vi tänker på. De tjänar lite olika, men inte så stor skillnad.

  De rödgröna vill höja skatterna för dem som tjänar mer än 28 000 kr. All retorik går ut på att bekämpa att sänka skatterna.

  Fredrik Mellgren, reporter: Mitt besked är att era utbildningar är viktiga och satsa på något där ni ser andra människor, det är värt mer i lön än idag. Vi vill ta flera steg. Goda satsningar på välfärd, till skolan, till vården. Era jobb är värda mer än idag.

  Fredrik Mellgren, reporter:

  Sänkta inkomstskatter för vanligt folk är en del. Men också ökad efterfrågan på arbetskraft. De som anställer vill växa just i Sverige och för dem har vi sänkt arbetsgivaravgifterna och vi har gjort regelförenklingar och vi ska göra mer.

  Fredrik Mellgren, reporter: Låt mig också ta Rot och Rut. Vi tror vi kan få fram nya vita jobb genom det, det tror inte våra motståndare.

  Fredrik Mellgren, reporter: Sverige är ett färgglatt folk: äter grönt, röstar rött, tänker blått och jobbar svart står det på en dekal som Reinfeldt visar upp.

  Fredrik Mellgren, reporter: S har marscherat i hundra år, men det var vi som gjorde svarta jobb vita.

  Fredrik Mellgren, reporter: Svensk vänster är blind och ointresserad av detta. Hellre ska människor jobba svart eller vara arbetslösa medan vi fått fram 15 000 nya vita jobb. Vi vill göra juste av det som var ojuste och vitt det som var svart.

  Fredrik Mellgren, reporter:

  Nu vill vi halvera resturanngmomsen med samma argument. Men vänstern visar förakt för unga människor som inte ska få jobb i den branschen. De bekämpar jobb, de ska vara något annat, det ska var som det var förr.Men det är vi som skapar jobben, det är därför vi kallar oss det enda arbetarpartiet.

  Fredrik Mellgren, reporter: Vi har gjort om arbetsförmedlingen så att de just förmedlar jobb och ingenting annat. Det fnyser svensk vänster åt.

  Fredrik Mellgren, reporter:

  Många söker jobb utan att veta hur de ska göra. Vi vill dem chansen att lära sig det och bli aktiva, inte passiva. Det handlar också sjukförsäkringen om. Vi har gjort stora förändringar, som ifrågasatts.

  Fredrik Mellgren, reporter:

  Svensk ekonomi är föränderlig. Vi måste vara aktiva i omställningen och det har skett under finansiella kriser och företag gått i konkurs. När vi tog över i Sverige jobbade 4,5 miljoner svenskar, nu är det 4,7 miljoner.

  Fredrik Mellgren, reporter:

  Vi vrider om Sverige mot arbete, tack vare vår arbetslinje. Men vi har också en ansvarslinje där vi inte tappat greppet om de offentliga finanserna. Sverige är nu en trygg ö i ett Europa med besparingar och skattehöjningar.

  Fredrik Mellgren, reporter:

  Grekland, Portugal, Italien, i Storbritannien, länder som kört i diket. Det är tur att det var Alliansen som hade makten under de senaste åren, säger Reinfeldt inför sina egna och får applåder.

  Fredrik Mellgren, reporter:

  Fem års allians har lett till en lägre statsskuld. Det är slasgsmål om svenska räntepapper. Vi säljer svenska statspapper.

  Fredrik Mellgren, reporter: Lyssa på era barn i skolan. De har fått fler nationella prov, en skola där alla inte stöps i samma form och där man tar tillvara olika förmågor. Vi tar steg varje budget för att förstärka skolan.

  Fredrik Mellgren, reporter:

  Vi är på väg bort från Göran Perssons skola. Jag skulle vilja att förändringarna gick fortare, men det kommer att förändra Sverige. Det är den enskilt viktigaste uppgiften vi tagit oss an

  Fredrik Mellgren, reporter:

  Vården har fått mer pengar, vi har satsat på vårdvalet. Mer sjukvård till alla. Och vi har avskaffat apoteksmonopolet, vi har myndigförklarat människor. Och minns ni tandvårdsreformen som S ville införa, den har vi infört, påstår M-ledaren.

  Fredrik Mellgren, reporter:

  Vi tänker på ett ansvarsfullt sätt sänka skatterna för pensionärerna.

  Polisen har fått mer pengar och vi har inlett en punktmarkering av kriminella.

  Fredrik Mellgren, reporter:

  Vi har byggt om den svenska utnämningspolitiken. Arbetsförmedlingen ska jag berätta om som exempel och deras chefer sedan 1946.

  Och nu går Fredrik Reinfeldt igenom hela listan på generaldirektörerna. Alla med kopplingar till S.

  Fredrik Mellgren, reporter: Utom den nuvarande - Angeles Bermudez-Svankvist...

  Fredrik Mellgren, reporter:

  Hastigt nämner nu Reinfeldt miljön och kommer så över till försvarspolitiken.

  Fredrik Mellgren, reporter:

  Vi har gjort försvaret till ett modernt insatsförsvar, här hemma eller i andra delar av världen. Och ordning i ekonomin för försvaret. En person har gjort det möjligt - Sten Tolgfors.

  Fredrik Mellgren, reporter: Vi satsar på alla delar av Sverige, vi har förändrat Sverige. Rätt resurser. Men vi är hungriga på mer. Vi har kraften att förnya Sverige, steg för steg.

  Fredrik Mellgren, reporter: Så länge det finns ett utanförskap har vi mer at göra. Så länge det finns brister i vår välfärd finns det mer att göra. Så länge det finns behov av att se människor så länge har vi en uppgift, avslutar Moderatledaren sitt tal inför stämman. Och får förstås handklappningar och blommor.

  Annons
  Annons
  X
  Foto: CONNY SILLÉN / SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X