Annons

Fredrik Persson vill både inspirera och irritera

Fredrik Persson, vd och koncernchef för Axel Johnson AB, är högste chef över 17 000 anställda i sju olika koncernbolag. Hans jobb handlar mycket om människorna i företaget, att inspirera dem men också irritera lite.

Under strecket
Publicerad
Bild 1 av 1
Bild 1 av 1

En dag på jobbet |
Fredrik Persson

Stockholm håller på att vakna när Fredrik Persson styr bilen från kontoret på Villagatan ut mot Gustavsberg och vidare till Skeviks gård. Klockan är halvåtta och bilköerna på vår färdväg genom stan har inte kommit igång ännu, och vi kommer snabbt fram.

Axel Johnson AB har ledarutveckling för koncernens yngre chefer och Fredrik ska hälsa på, äta frukost och prata med dem en stund.

Han tar bilen till jobbet de dagar det krävs, när och om han ska ut i verksamheten, annars går han gärna till jobbet från lägenheten i Vasastan, poängterar han.

– Jag vill vara ute i verksam­heten mycket, säger han och sneglar efter skyltar mot kurs-gården.

– För oss som handelsföretag är personalen den viktigaste ­resursen, den är vårt ansikte utåt mot kunderna, och det är viktigt att få dem att växa. Mitt jobb går ut på att inspirera och irritera. Det vi gör eller inte gör ger ju direkt feedback.

Annons
Annons

Han framhåller att handeln måste bli en så attraktiv arbetsgivare som möjligt och där har fack och arbetsgivare ett gemensamt intresse.

– Det är en viktig verksamhet för Sveriges ekonomi som inte försvinner utomlands.

Vi är framme. Fredrik hinner prata lite med alla kursdeltagarna, som är chefer på bland annat Mekonomen, Servera, Åhlénsgruppen, Axfood och Kicks, nio kvinnor och sju män.

På vägen tillbaka till stan passar Fredrik Persson på att göra några företagsbesök i Gustavsberg. För första gången besöker han en relativt nyöppnad Mekonomenbutik och verkstad, i Värmdö köpcentrum, som drivs av Alexander Rantzow och Mats Olsson genom franchise.

Fredrik tittar runt, ställer frågor och tar en kaffe med Alexander och Mekonomens vd Håkan Lundstedt som också är med på besöket. Fredrik berömmer butiken, som är fräsch och lättöverskådlig.

Efter det väntar besök på Willys på andra sidan vägen. Butiken har nyligen uppgraderats enligt ett nytt koncept, med fler färskvaror, och just i dag när Fredrik tittar in är det konceptuppföljning vilket han försäkrar att han inte visste.

Han får en pratstund både med den unge butikschefen Daniel Lindahl och med konceptuppföljaren. Senare på dagen sms:ar Daniel Lindahl till Fredrik, och glädjen sprakar i mobilen: butiken fick betyget 9 av 10 möjliga, vilket är rekordbetyg. Ingen har fått 10.

Nästan vägg i vägg med Willys ligger Kicks, också en del av Axel Johnson-familjen. Också här har Fredrik en avspänd pratstund, med butikschefen Lotta Pfeiler.

Vi åker tillbaka till Villagatan. Fredrik säger att det inte finns någon standarddag för honom, men nu arbetar han mycket med affärsplaner för nästa år och mycket tid går åt till styrelsemöten och strategimöten i koncernens bolag.

Annons
Annons

Han besöker koncernens olika butiker ett par gånger i månaden.

– Jag gillar det personliga mötet och jag gillar människor, säger han.

Koncenledningen huserar i ett vackert gammalt hus på Villagatan på Östermalm, ett kvarter norr om Humlegården. Det byggdes 1879 men tiden har inte stått stilla inne på kontoret. Färgglada mattor tar bort golvknarret och mycket färgglad konst pryder väggarna.

– Vi har en decentraliserad ­modell med ett fåtal medarbetare i ledningen, säger Fredrik medan han rattar espressomaskinen och skummar mjölk åt vårt kaffe.

– Vi är ett företag som jobbar långsiktigt men måste våga förändring. Vi har exempelvis breddat verksamheten genom köpen av Mekonomen och Svensk Bevakningstjänst.

En halvtimmes skrivbordsarbete och telefonsamtal tar vid. Företagets finanschef och vice vd, Lilian Fossum, kommer in och tillsammans går de igenom några papper för att förbereda ett föredrag de gemensamt ska hålla inför Åhlénsgruppens högsta chefer i eftermiddag.

Efter det kliver han snabbt uppför trapporna till Novax, vars fyra medarbetare också finns i huset. Det är Axel Johnsons riskkapitalbolag som nosar upp tillväxtföretag, mest i handelsbranschen. Fredrik förhör sig lite om hur det går med en nyinvestering.

En promenad genom ett lerigt Humlegården tar oss till Svensk Handel på Regeringsgatan.

Fredrik har lunchmöte med Svensk Handels vd Dag Klackenberg.

De diskuterar avtalsrörelsen och apotekets avreglering, eftersom Åhléns ska starta apotek inne på varuhuset.

Efter det väntar således föredragningen inför Åhlénscheferna på huvudkontoret på Ringvägen, men dagen är inte slut än. Fredrik Persson far tillbaka till kontoret för att förberedda några saker inför morgondagen och ringa några samtal.

Vid sextiden är det dags för hemgång, tid med familjen, löprunda och genomgång av e-post.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons