Annons

Frederiksen lovar ursäkt för barnhemsskandal

En officiell ursäkt. Det lovar Mette Frederiksen (S) de pojkar som under 1960-talet vanvårdades på danska barnhem om hon blir statsminister.
En officiell ursäkt. Det lovar Mette Frederiksen (S) de pojkar som under 1960-talet vanvårdades på danska barnhem om hon blir statsminister. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau/TT

De så kallade Godhavnspojkarna utsattes för våld, sexuella övergrepp och medicinska experiment i den danska statens vård. Nu utlovar Mette Frederiksen, som väntas bli landets nästa statsminister, en officiell ursäkt.

Under strecket
TT
Publicerad

Regeringsförhandlingarna efter folketingsvalet den 5 juni pågår fortfarande, men med stor sannolikhet heter Danmarks nästa statsminister Mette Frederiksen.

– Så när någon frågar mig om det första jag kommer att göra som statsminister, så är svaret att jag för vårt förflutnas, vår nutids och vår framtids skull kommer att ge Godhavnspojkarna en officiell ursäkt, sade den socialdemokratiska partiledaren på fredagen i sitt tal på Folkemødet, Danmarks svar på Almedalsveckan.

Annons
Annons
Annons